Andere dingen die je met je paard kan doen

Categorieën Tips & tricks

Het kan wel eens gebeuren dat je geen zin of tijd hebt om te rijden, of dat je paard het niet mag, door een blessure bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er op zo’n moment nog genoeg andere dingen die je met je paard kan doen, zonder dat je erop hoeft te gaan zitten. Vandaag zet ik een aantal dingen op een rijtje die je naast rijden óók met je paard kan doen.

Vrijheidsdressuur

Naast dat het leuk is om anderen te laten zien dat je paard kunstjes kan, is vrijheidsdressuur ook goed voor je paard. De diverse oefeningen laten je paard nadenken, maar kunnen ook helpen bij het soepel maken van je paard. Met vrijheidsdressuur kun je het zo moeilijk en zo makkelijk maken als je zelf wil. Eigenlijk heb je er maar heel weinig voor nodig, namelijk een halster en een touw. Als je begint, tenminste. Als je het al wat langer doet, kun je het geheel in vrijheid doen, maar in het begin is een halster nog wel handig om de aandacht van je paard bij jou te houden. Er zijn diverse boeken geschreven over vrijheidsdressuur, er bestaan video’s over en er zijn mensen die lesgeven in vrijheidsdressuur.

Longeren

Een andere goede manier om je paard vanaf de grond te trainen is longeren. Dit zullen de meeste mensen al wel kennen, maar aan de longe is het heel goed mogelijk om te paard te trainen. Dit kan met hulpteugels, maar ook zonder hulpteugels. Er zijn allerlei verschillende hulpen voor het longeren. Welke voor jou geschikt is, is maar net afhankelijk van wat je wil trainen. Er zijn hulpen die vooral de voorhand trainen, maar ook die vooral de achterhand trainen. Longeren is ideaal om je paard in vorm te houden als je tijdelijk niet mag rijden of het paard bijvoorbeeld geen passend zadel heeft. Ook in longeren kun je les nemen, zodat je je paard zo effectief mogelijk kan trainen. Als longeren nog wat te veel gevraagd is door bijvoorbeeld een blessure, kun je natuurlijk ook gaan wandelen. Dit traint het lichaam van je paard misschien niet zo zeer, maar het is er wel goed voor. Voor je paard is het ook wel lekker om even buiten het terrein te komen.

Vrijspringen

Vrijspringen is goed voor de bespiering van je paard, omdat je hiermee ook de achterhand goed mee pakt. Daarnaast is dit ook een leuke manier om spelenderwijs de hoogte in te werken en te kijken hoe hoog je paard kan springen. Probeer hierbij met lint een soort pad te maken rondom de hindernis, zodat je je paard enkel dit pad in hoeft te drijven om hem te laten springen. Wanneer je paard alle kanten op kan, zal het er minder snel voor kiezen om over de hindernis te gaan.

Zwemmen

Als het koud is valt dit natuurlijk af, maar met een beetje lekker weer is het ook erg leuk om met je paard te gaan zwemmen. Niet ieder paard wordt hier even enthousiast van, maar er zijn zeker een hoop waterratten die het heerlijk vinden om in het water te spelen. Let er wel op dat je niet zomaar overal met je paard mag zwemmen.

Poetsen/wassen

Tenslotte kun je je paard natuurlijk altijd gewoon poetsen of wassen. Veel paarden kunnen hier echt van genieten, en een schoon paard is wel zo prettig toch? Paarden kunnen zich flink vies maken, dus een stevige poetsbeurt op z’n tijd kan nooit kwijt. Ook je paard wassen is op z’n tijd slim, maar doe dit niet te vaak. Dit is namelijk niet goed voor de huid en vacht voor je paard. Houd er in dit geval natuurlijk ook rekening mee dat het een beetje warm weer is, of gebruik, wanneer het kouder is, warm water, maar zorg dan wel dat je paard op stal kan met een warme deken.

Wat doe jij met je paard als je niet kunt of wil rijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *