Wat vind ik belangrijk aan een stal?

Categorieën Opinie

Al jaren is het mijn droom om een eigen paard te hebben. Als je een paard koopt hoort daar uiteraard ook het vinden van de juiste stalling bij. Ook al is er de afgelopen jaren niet echt sprake geweest van het daadwerkelijk kopen van een paard, ik vind het toch altijd leuk om te bekijken wat voor stallen hier in de buurt zijn. Ik maak dan ook lijstjes van stallen die een mogelijkheid zouden kunnen zijn. Sommige stallen vallen, alleen op basis van hun website of een advertentie, voor mij al af omdat er een aantal dingen zijn die ik heel belangrijk vind. Vandaag vertel ik waar ik naar kijk als ik bepaal of een stal op mijn lijstje van mogelijke stallen komt.

Veel naar buiten

Met stip op #1: mijn paard moet veel buiten komen. Ik ben van mening dat een paard zo min mogelijk opgesloten hoort te staan in een stal en zoveel mogelijk buiten hoort te komen. Als het even kan op de wei in een kudde, maar anders op z’n minst in een paddock met contact met andere paarden. Als de paarden op een stal maar een paar uur per dag buiten komen valt deze voor mij meteen af. Dit is echt iets waar ik niet op inlever. Soms komen ze in de winter al helemaal niet buiten, of wordt de stapmolen als alternatief voor weidegang of de paddock gezien. Op zo’n stal zal ik een paard nooit neerzetten omdat dit in gaat tegen alles wat ik voor een paard zou willen.

Uitrijmogelijkheden

Na mijn eerste prioriteit van het veel naar buiten gaan, komen uitrijmogelijkheden. Ik vind het best leuk om in de bak te rijden hoor, maar uiteindelijk is buitenrijden toch waar ik echt van kan genieten. Een mooie omgeving, een rengalopje over een lang pad of een uitgestrekte vlakte, yes please! Ik zie mezelf niet snel staan op een stal waar ik bijna niet buiten kan rijden. Zoë heeft een tijdje ergens gestaan waar we drie kwartier langs de weg (met sloten aan weerszijden) moesten stappen om in de bossen te komen. Dat deden we dan ook nauwelijks (ze stond hier ook in de winter). Ik vind het ook verre van ideaal om veel langs de weg te moeten, dus mijn voorkeur gaat uit naar uitrijmogelijkheden waarvoor ik zo min mogelijk langs de weg hoef.

Buitenbak met goede bodem

Om toch zowel dressuurmatig als met springen te blijven trainen vind ik het wel zo fijn om ook een bak te hebben. Ik vind afwisseling belangrijk en wil buitenrijden dus wel kunnen combineren met werken in de bak. Een buitenbak met een goede bodem en verlichting voldoet hiervoor in principe. Dat wil niet zeggen dat het niet heel fijn is om ook een binnenbak te hebben, zeker in de winter, maar dat is voor mij geen must zolang een buitenbak een all weather bodem heeft. Zoë hebben we jarenlang zonder binnenbak gereden: alleen het afgelopen half jaar hadden we er een. Ook vind ik in de zomer een buitenbak wel zo fijn. Lekker in de zon met een fris windje kunnen rijden. Genieten!

Geen klusjes

Oké, dit klinkt verwend. Don’t get me wrong, ik vind het geen probleem om uit te mesten, te voeren of paarden buiten te zetten. Wanneer je dit echter allemaal zelf moet doen, moet je eigenlijk wel 5 tot 7 keer per week naar je paard. Natuurlijk zou ik er vaak komen als ik een paard had, maar ik vind het ook wel prettig om, als het een dagje niet uitkomt, me niet verplicht te hoeven voelen omdat de stal nog gedaan moet worden of paardlief gevoerd moet worden. Het is absoluut niet zo dat ik alleen maar zou komen om te rijden. Grondwerken of een goede poetsbeurt is net zo leuk, maar het geeft wel wat meer flexibiliteit als je zelf geen klusjes hoeft te doen. Daar wil ik best wat meer voor betalen.

Sfeer

Bij mijn keuze voor een stal speelt de sfeer een belangrijke rol. Ik ben niet supersociaal aangelegd en heb dan ook niet de urge om op stal met iedereen beste vrienden te worden. Wel wil ik me prettig voelen op stal, en met de mensen daar een praatje kunnen maken of hun mening kunnen vragen over dingen. Ik wil niet bij mijn eigen paard rondlopen en het gevoel hebben dat alles wat ik doe in de gaten gehouden wordt en er een mening over gevormd wordt. Op zich trek ik me niet bijzonder veel aan van wat anderen van mij vinden, maar ik wil wel in alle rust mijn eigen ding kunnen doen. Ik geef om deze reden dan ook de voorkeur aan een kleinschalige stalling.

Wat vinden jullie belangrijk bij het vinden van de juiste stalling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *