Wat betekent een lintje in de staart?

Categorieën Informatief

Als je wel eens op wedstrijd gaat zul je het vast wel eens gezien hebben: een paard met een lintje in de staart. Deze lintjes zitten over het algemeen niet voor het mooie in de staart. Ze zitten erin om andere ruiters iets te vertellen. In veel gevallen is zo’n lintje rood, wat betekent dat een paard trapt. Er zijn echter meer kleuren lintjes die een paard in de staart kan hebben, en die zijn niet allemaal even bekend. Het gebruik van deze lintjes komt uit voort uit de jachtsport.

Rood

Een rood lintje betekent dus dat een paard trapt. Ieder paard kan wel eens trappen natuurlijk, maar dit zijn vaak paarden waarvan de ruiter weet dat hij uit kan halen naar paarden die te dichtbij komen. Het is dan ook verstandig om afstand te houden van een paard met een rood lintje. Natuurlijk is het ook aan de ruiter van dit paard om afstand te houden van anderen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Op de bovenstaande foto zie je het nét niet, maar hier had Zoë ook een rood lintje in haar staart bij de Veluwe Hunt. Een betere foto heb ik echter niet meer.

Blauw of geel

Een blauw of geel lintje in de staart betekent dat een paard een hengst is. Deze lintjes worden gebruikt omdat hengsten nog wel eens onvoorspelbaar kunnen zijn om anderen te waarschuwen. Voor de ruiter van de hengst is het wel zo prettig om tijdens een proef of iets dergelijks met een merrie uit de buurt te blijven. Uiteraard laat de situatie dit niet altijd toe, maar als het even kan is het verstandig om ook bij een paard met een geel of blauw lintje uit de buurt te blijven. De eigenaar van de hengst maakt het lintje niet voor niks in de staart.

Groen

Zoals de kleur al doet vermoeden gaat het bij een groen lintje om een groen paard. Dit is dus een paard wat jong is en weinig ervaring heeft. Misschien is het paard wel voor het eerst op een wedstrijd. Een dergelijk paard kan alles dus nog wat spannend vinden en onverwachts op dingen reageren omdat hij ze niet kent, ook al zijn ze voor wedstrijdruiters misschien heel normaal.

Wit

Een wit lintje in de staart van een paard betekent dat het paard te koop staat. Mocht je dus ergens een heel gaaf paard tegenkomen met een wit lintje in de staart, dan zou het zomaar kunnen dat het te koop staat. Wie weet wel een leuke aankoop voor jou. Het zou echter ook kunnen dat de ruiter in kwestie een wit lintje gewoon leuk vindt staan…

Over het algemeen betekent een lintje dus: afstand houden. Of je dit wel of niet doet is natuurlijk je eigen keuze, maar ik denk altijd dat een ruiter niet voor niks een lintje in de staart van het paard knoopt. Dan kun je je afvragen of dit paard wel in een dergelijke situatie moet zijn waar zo’n lintje nodig is, maar vooral een groen paard leert het natuurlijk nooit door hem bij wedstrijden weg te houden. Er is wel discussie over wiens verantwoordelijkheid dergelijke paarden zijn, want is het niet aan de ruiter van het paard-met-lintje om bij anderen uit de buurt te blijven. Op zich wel, maar door een lintje is iedereen er wel alert op. Alsnog zal deze ruiter zijn verantwoordelijkheid waarschijnlijk wel nemen, maar door het lintje kun je als andere ruiter ook opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *