Bijrijden, leasen of bruikleen?

Categorieën Informatief

Wanneer je zelf geen geld of tijd meer hebt voor je paard, maar het niet over je hart kan verkrijgen deze te verkopen, zijn er verschillende opties. Het is best gebruikelijk om iemand anders op je paard te laten rijden, waardoor je een win-winsituatie creëert. Jij bent je paard niet kwijt en iemand anders kan rijden zonder (alle) vaste lasten van een eigen paard. Er bestaan een aantal constructies waarin je paard (deels) van jou blijft, maar waarbij je de lusten en lasten uit handen geeft aan iemand anders. Vandaag ga ik een paar van deze verschillende vormen bespreken, met de voor- en nadelen die erbij horen.

Bijrijden

Bijrijden is de meest vrijblijvende vorm van deze drie opties. Een bijrijder is meestal voor een paar dagen per week, zodat de eigenaar daarnaast nog zelf op het paard kan rijden of het paard nog een paar dagen vrij is. Bijrijden is een voor de hand liggende optie wanneer je niet genoeg tijd hebt voor je paard, maar zelf wel een paar keer per week wil blijven rijden. Je zoekt dan iemand die je paard een paar keer per week de aandacht kan geven die hij verdient. Bij het ene paard zullen hier ook klusjes bij horen, bij het andere hoeft alleen maar gereden te worden. Bijrijden kun je eigenlijk precies zo invullen als dat je als eigenaar en bijrijder wil. Je kunt hier ook een bijdrage voor vragen, maar daar schreef ik al eerder een post over.

Het voordeel van bijrijden is dat je als eigenaar in principe nog steeds alle touwtjes in handen hebt. Je bepaalt nog steeds zelf wat er met je paard gebeurt, en over het algemeen overlegt een bijrijder ook alles met de eigenaar. Nadelen voor een eigenaar kunnen zijn dat je, indien je niet zo’n ervaren bijrijder hebt, hier alsnog tijd in moet steken en dat je zelf de kosten van je paard blijft betalen ondanks dat je misschien minder rijdt. Voordeel voor een bijrijder is dat ze een paard heeft om op te rijden met relatief weinig kosten. Het nadeel van een bijrijder zijn is dat je eigenlijk geen zekerheid hebt. De eigenaar kan er ineens voor kiezen om het paard weg te doen en dat heb je te accepteren. Ook moet je je natuurlijk aanpassen aan hoe de eigenaar met zijn paard om gaat. Als je hierin op één lijn zit is dit geen probleem, maar als je het hierin niet per se met elkaar eens bent heb je je als bijrijder aan te passen.

Leasen

Een paard leasen is wat minder vrijblijvend dan bijrijden, omdat je leasen vaak voor een bepaalde periode doet. Hierbij wordt meestal een contract met regels opgesteld. Een paard leasen kan bij een particulier of bij sommige maneges. Vaak lease je een paard voor een paar dagen per week, wat betekent dat het paard de rest van de week voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Op de dagen dat jij het paard least kan je er in de meeste gevallen mee doen wat je wil. Het paard blijft over het algemeen op de huidige stalling staan en wordt dus niet verplaatst. Hoe de kosten verdeeld worden moet voor iedere lease-constructie an sich bepaald worden. Bij leasen betaal je vaak een vast bedrag per maand, maar blijven de andere kosten voor de eigenaar.

Het voordeel voor de eigenaar is ook hier dat het paard genoeg aandacht krijgt maar ook nog door de eigenaar zelf gebruikt kan worden, afhankelijk van hoeveel dagen het geleast kan worden. Nadeel is dat het paard meerdere dagen per week door een betalende leaser ‘gereserveerd’ is. Als de leaser een maandelijks bedrag betaalt, kun je als eigenaar niet even zeggen dat je je paard zelf mee wil nemen op een dag die eigenlijk voor de leaser is. Het voordeel voor de leaser is dat je op de dagen dat je het paard least, je een paard voor jezelf hebt waar je vaak mee kan doen wat je wil. Ook heb je bij leasen vaak een vast bedrag dat je per maand betaalt. Nadeel voor de leaser is dat het paard op andere dagen nog wel door andere gereden kan worden, en dat je het paard niet zomaar kan verplaatsen, tenzij anders afgesproken.

Bruikleen

Wanneer je een paard in bruikleen hebt zijn eigenlijk alle kosten voor jou. Het enige wat je niet betaald zijn de aanschafkosten. Ook is het vaak gebruikelijk dat de eigenaar eventuele dierenartskosten voor zijn rekening neemt. Bij bruikleen betaal je geen vast bedrag per maand aan de eigenaar, maar je betaalt meestal wel de stalling, hoefsmid en het voer. Hier staat tegenover dat je het paard in principe als je eigen mag beschouwen. In de meeste gevallen zal er bij bruikleen niemand anders op het paard rijden en heb je het paard 7 dagen per week tot je beschikking. Ook mag het paard vaak, in tegenstelling tot leasen, verplaatst worden. Je kunt een paard in bruikleen dus op een stal zetten die jou bevalt. Bruikleen is een goede optie wanneer je als eigenaar eigenlijk geen tijd of interesse meer in je paard hebt, maar het dier toch niet wil verkopen. Het blijft van jou, maar verder heb je er vrijwel geen kosten van en omkijk naar. Soms wordt bruikleen voor een bepaalde tijd afgesproken.

Voor de eigenaar is het voordeel van bruikleen dat ze geen omkijk meer heeft naar het paard, omdat degene die het in bruikleen heeft de volledige verzorging op zich neemt. Daar staat tegenover dat de eigenaar ook niet spontaan even op haar paard kan gaan rijden. Dit moet in dat geval met degene die het paard in bruikleen heeft overlegt worden: die rekent er tenslotte op het paard 7 dagen per week tot zijn beschikking te hebben. Voor de bruiklener is het voordeel dat je bijna een eigen paard hebt, zonder de aanschafkosten. Een nadeel is dat je de rest van de kosten wel hebt, en dat het paard altijd nog verkocht zou kunnen worden wanneer het contract afgelopen is.

Vooral bij leasen en bij bruikleen is het belangrijk om een contract op te stellen. Bij een bijrijder zou je dit ook kunnen doen. Ook al ken je iemand goed, het is nooit verkeerd om alle afspraken op papier te zetten en dit beiden te ondertekenen. Denk hierbij aan afspraken omtrent wie wat betaalt, mag het paard verplaatst worden en hoeveel vrijheid de ruiter van het paard krijgt. Wanneer dit op papier staat en door beiden ondertekend is, kunnen er nooit misverstanden ontstaan door miscommunicatie.

NB: Dit zijn de invullingen van deze drie begrippen zoals ik deze interpreteer. Je kunt er uiteraard altijd je eigen invulling aan geven.

1 gedachte op & ldquo;Bijrijden, leasen of bruikleen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *