Disciplines die ik wil proberen

Categorieƫn Persoonlijk

In de paardensport zijn een hele hoop disciplines. Een paar daarvan heb ik al eens geprobeerd, maar een veel groter deel nog niet. Het liefst zou ik alles proberen, maar daar moet ik natuurlijk wel net de gelegenheid voor hebben. Vandaag vertel ik over een aantal disciplines die ik nog eens wil proberen. Dus eh, mocht je zelf een van deze disciplines rijden en het leuk vinden om hier een video over te maken met mij: let me know!

SGW

SGW staat voor samengestelde wedstrijd. Dit is een wedstrijd waarbij je een dressuurproef, een springparcours en een cross rijdt. Op deze manier combineer je eigenlijk een hoop verschillende dingen wat me leuk lijkt om te doen. Voordat SGW ook maar een optie is, moet natuurlijk wel eerst alles afzonderlijk goed gaan.

TREC

TREC is een discipline die uit drie verschillende onderdelen bestaat: de POR, MA en PTV. Eerst was het een examen dat mensen in Frankrijk af moesten leggen wanneer zij een trektocht wilden begeleiden, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een discipline. Bij de POR moet je met behulp van een kaart die je zelf intekent een buitenrit maken. Je moet een bepaalde gemiddelde snelheid hebben en een bepaalde bepakking meenemen. MA is een gangenproef. Hierbij worden de gangen van je paard, met name stap en galop, getoetst. Je paard moet zo langzaam mogelijk galopperen en zo hard mogelijk stappen. PTV is een soort hindernisbaan. Deze kan bestaan uit sprongetjes, maar ook poortjes of een brug. Bij deze hindernissen verdien je punten, afhankelijk van hoe correct je de oefening uitvoert.

Western

Western heb ik nog nooit gedaan, maar zou ik wel graag proberen. Ik heb er wel eens over na gedacht om gewoon een westernles te nemen, maar dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Het lijkt me interessant om meer over western te leren en de manier waarop ze in deze ‘wereld’ met paarden om gaan. Bij het westernrijden zijn er volgens mij hele andere dingen wenselijk dan in de dressuur zoals ik die ken. En ook een spin of sliding stop lijkt me gaaf om een keer te maken. Ik ben ook wel benieuwd hoe het is om met een westernzadel te rijden.

Working equitation

Working equitation is een tak van de sport die voor mij nog relatief nieuw is. Ik ken het vooral doordat ik het af en toe op Bokt voor bij zie komen, en door YouTuber Romy Huisman. Working equitation bestaat uit verschillende proeven, namelijk het rijden van een dressuurproef, een behendigheidsproef die te vergelijken is met de PTV van TREC en een snelheidstest. Working equitation wordt vaak gedaan in een klassieke outfit voor zowel ruiter als paard. Dit is iets wat ik gewoon een keer wil proberen, maar waar ik waarschijnlijk niet per se verder in zou gaan.

Endurance

Ik heb al eerder verteld dat ik graag eens endurance zou willen starten. Dit is in principe een buitenrit, maar dan worden er wel eisen gesteld aan de hartslag van je paard en het tempo dat je rijdt. Gezien Zoƫ en ik graag buitenrijden, lijkt dit me wel een leuke discipline voor ons.

Mennen

Vroeger hebben we met onze verzorgpony wel eens gemend, maar volgens mij was ik over het algemeen niet degene die op de bok zat. Het lijkt me wel leuk om dit weer eens echt te doen. Dan wel gewoon buiten. Mennen zoals dat op wedstrijden gedaan wordt lijkt me wat te hoog gegrepen haha. Ook lijkt met een sulky rijden me leuk om een te proberen.

Welke discipline van de paardensport zou jij nog eens willen proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *