Doelen voor 2018

Categorieën Geen categorie

Voor 2018 lijkt het me interessant om een paar jaardoelen op te stellen. Ik werk nu natuurlijk al met maanddoelen, maar voor 2018 heb ik ook wel wat dingen die ik met Zoë hoop te bereiken. Hier vertel ik jullie in deze post over.

Springlessen nemen

Ik heb met Zoë al dressuurles en af en toe springen we met Cis haar hulp, maar voor 2018 is het doel om ook springles te gaan nemen als we daar dressuurmatig aan toe zijn. Dit met name om mijn techniek te kunnen verbeteren. Vanuit daar hoop ik in 2019 misschien eens een crosstraining te kunnen doen.

Proefje starten

Ik heb met Zoë tot nu toe 2 keer een B-proefje gereden, wat we prima kunnen. Qua figuren dan. Tot nu toe was het nog niet allemaal in de houding waar ik haar in zou willen hebben, maar daar zijn we nu druk mee aan het oefenen. Ik weet ook niet per se of het doel is om een proefje te starten, want ik heb geen trailer, maar ik wil in ieder geval op het niveau zitten dat we een winstpunt in de B zouden kunnen halen. Ik denk dat we daarvoor al een aardig eind op weg zijn. Een grote uitdaging die bij een daadwerkelijk proefje zou komen is natuurlijk ook vreemd terrein, wat zowel ik als Zoë waarschijnlijk nogal spannend zouden gaan vinden…

Minimaal 500km buitenrijden

Met Endomondo houd ik gemakkelijk bij hoeveel ik buiten heb gereden. Doel is om in 2018 minimaal 500km te rijden. Dit jaar hebben we slechts 104km gereden, maar daar speelt het ook in mee dat Zoë dit jaar 2 keer verhuisd is, waardoor het buitenrijden een groot deel van het jaar op een laag pitje heeft gestaan. Sowieso durfde ik het in eerste instantie nog niet goed alleen in een vreemde omgeving. Daar hoop ik nu wel over heen te zijn. Ik hoop uiteraard dat we veel meer rijden, want in 2019 zou ik dit graag uit willen bouwen tot meedoen aan de impulsklasse van endurance, maar daarvoor zouden we ook veel op tempo moeten trainen. In 2015 heb ik bijvoorbeeld ruim 850km buitengereden met Loulou, dus haalbaar is het zeker. Verschil is dat ik toen ook gemakkelijk rondjes van 5-10km kon doen, waar ik nu toch al gauw 15-20km rijd omdat ik anders in woonwijken of over fietspaden zou moeten. Daardoor ben je langer onderweg en kun je minder vaak gaan, maar als je dan gaat tikt het wel veel meer aan.

Verdergaan met grondwerk

Wat betreft grondwerk wil ik verder gaan met vrijheidsdressuur, maar het lijkt me bijvoorbeeld ook leuk om Horse Agility te gaan proberen voor zover dat mogelijk is, net als wat TREC oefeningen. Ik wil meer aan de hand gaan werken en op deze manier Zoë ook uit blijven dagen door afwisselende dingen te doen. Ik weet dat dit ‘doel’ verre van SMART is, zoals we dat in mijn vakgebied noemen, maar wat betreft grondwerk is het gewoon de bedoeling er verder mee te gaan, ik heb geen doelen van wat ik wil bereiken.

Mezelf trainen in longeren

Ik kan inmiddels al wel redelijk longeren hoor, want als ik kijk naar hoe ik het een jaar geleden deed kan ik Zoë nu veel beter echt trainen aan de longe. Dat wil echter niet zeggen dat er nog een hoop verbetering te behalen is. Ik train aan de longe nu met name haar achterhand en lang en laag lopen, en ik merk dat als ik dit bijhoud, ik daar met rijden ook echt van profiteer. Daarnaast wil ik met longeren ook nog dingen als cavaletti’s mee gaan nemen.

Uitdagendere dressuurtraining

Wat betreft dressuur vind ik het soms moeilijk om de trainingen voor mezelf en voor Zoë boeiend te houden. Na een les kan ik wel weer even vooruit, maar ‘gewoon’  dressuur rijden houd ik geen uur vol. Ik probeer daarom nu ook al te experimenteren met het gebruik van balken en pionnen en dit wil ik in 2018 nog meer gaan doen. Op bijvoorbeeld Pinterest zijn een hoop dressuuroefeningen te vinden die misschien niet zo voor de handliggend zijn, maar wel goed zijn om je paard mee te trainen. Wat dat betreft wil ik dus wat creatiever worden zodat het voor ons allebei leuker blijft en zodat ik Zoë’s aandacht er beter bij kan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *