Drie maanden met Zenith

Categorie├źn My Life in Horses

Het is alweer bijna 3 maanden geleden dat ik hier vertelde dat ik een pony gekocht had, en daarna heb ik helemaal niks meer geplaatst. Daarom leek het me leuk om een foto-overzicht te maken van wat we de afgelopen drie maanden hebben gedaan. Daarna is het plan wel om weer regelmatig My Life In Horses posts te gaan maken. Als je op de hoogte wil blijven van onze voortgang, kun je ons ook op Instagram volgen!

Augustus

Deze foto is van een van de eerste dagen dat Zenith bij mij was. Hij had toen nog zijn eigen stukje op de paddock met een draadje tussen hem en de andere paarden zodat ze over de draad kennis konden maken.

Zondag, 3 dagen nadat hij bij mij gekomen was, hebben we hem in de kudde gezet. Dit vooral omdat we merkten dat Zenith zich een beetje afsloot voor de andere paarden, en Calagan wilde Zenith niet alleen laten waardoor deze niet zo goed ging eten bijvoorbeeld.

Calagan was in eerste instantie helemaal gek op Zenith. Als je deze foto ziet, zou je niet zeggen dat Cal (rechts) altijd al voernijd gehad heeft.

De eerste week heb ik alleen maar wat met Zenith gewandeld, omdat ik het wel goed vind om hem van begin af aan al te leren dat we soms ook alleen iets gaan doen. Daarnaast is het ook een manier om aan ons vertrouwen te werken. Ik wandelde toen nog wel met kaptoom zodat ik net wat meer te zeggen had, gezien ik niet wist hoe hij zou reageren.

We gingen ook met stalgenoten wandelen. Ik kende de weg hier nog niet, dus dan is het fijn als je met anderen mee kan gaan. Wij zitten vlakbij dit stuk heide, maar ik had niet verwacht deze nog in bloei te zien, maar aan de hand is het gelukt!

Zeniths prachtige zebra vliegenkap werd vervangen door een beter passend exemplaat van LeMieux. Ik heb echt het gevoel dat ik maar spullen voor hem blijf kopen omdat het het allemaal net niet is, maar uiteindelijk moet je denk ik toch gewoon wat dingen proberen om er achter te komen welke pasmaten bij je pony passen. Dit masker zat in ieder geval veel beter dan het andere, maar ik heb deze vooral gekocht omdat er veel vliegen op zijn neus zaten. Hiermee kan hij die er zelf afschudden. Volgens mij heeft hij deze nog geen week op gehad, toen zaten er al bijna geen vliegen meer, dus we bewaren hem gewoon voor volgend jaar.

September

1 september maakten we onze eerste buitenrit onder het zadel. Wat een gaaf gevoel was dat! Voor het eerst buitenrijden op mijn eerste eigen pony, en dat al na 3 weken! We gingen samen met stalgenoot Charissa en haar paard Daan.

Ondertussen wandelden we ook lekker door, voor de lol, maar ook ter voorbereiding op het alleen buitenrijden uiteindelijk. Zenith moet nog even oefenen als fotomodel…

In september is Zenith ook even onregelmatig geweest. Eind september konden we eindelijk weer aan de gang met goedkeuring van de osteopaat en zijn we lekker naar buiten geweest.

Oktober

Begin oktober ging ik op vakantie. Voordat ik vertrok had Zen wat plekjes op zijn rug, maar toen ik terug kwam zat zijn hals onder de rain rot. De andere paarden ook trouwens. Toen heb ik snel een halsdeken voor hem besteld om zijn hals in ieder geval even te beschermen. Voor de rain rot hebben ze allemaal druppels gehad waarmee het met een paar dagen weg was. Behalve wat plekken op zijn hoofd zie je er nu eigenlijk niks meer van.

Van zulke momenten kan ik nog steeds genieten en het laat me zien dat Zenith zich steeds meer op zijn plek voelt in de kudde. Hoewel hij een beetje twijfelend terug kriebelde deed hij het wel, en dit had hij een paar weken terug niet gedurfd.

Na van Charissa een spoedcursus dubbele longe met Daan gehad te hebben, wilde ik het ook met Zenith proberen. Hij keek er niet eens raar van op en vond het allemaal wel prima. Ik denk dat ik de volgende keer wel met een lijn achter zijn billen ga werken zodat ik daar ook wat meer controle over heb.

Eind oktober kwam de zadelmaker eindelijk (die was er 8 september ook al, maar toen liep hij dus niet goed). Na een aantal zadels geprobeerd te hebben zijn we op deze Wintec Pro Trail uit gekomen. Deze hebben we 1,5 week geprobeerd en inmiddels gekocht.

Tussendoor heb ik ook nog een handwerk les gehad met Zenith. Dit pakken we nu met name doordeweeks wel eens op, omdat we ’s avonds in het donker nog niet echt rijden. Zenith begint het langzaamaan te snappen, maar op dit moment haal ik er zelf nog niet zoveel plezier uit als bijvoorbeeld mijn stalgenoten. Ik hoop dat dat vanzelf komt als we er wat beter in worden.

We hebben nog goed gebruik gemaakt van een van de laatste mooie herfstdagen met een heerlijke buitenrit. Dit was onze meest intensieve rit tot nu toe, want we wilden het leenzadel goed uittesten, dus de paarden moesten flink aan het werk.

Inmiddels is de tandarts ook geweest voor Zenith. Dit was een natural balance dentist, misschien ga ik hier nog een post over schrijven. Ik wilde het eigenlijk filmen, maar ik werd ’s ochtends op mijn werk gebeld dat hij ’s middags in de buurt was, dus toen had ik geen tijd om mijn camera op te halen. Zenith heeft het in ieder geval super goed gedaan. Voor volgende week maandag staat ook een osteopaat afspraak gepland, dat is altijd wel goed om te doen na de tandarts, en was ik sowieso van plan om weer te doen.

Zo, dan waren dat onze eerste drie maanden! Vanaf nu wil ik dus weer regelmatig foto’s gaan delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *