Een paard bezichtigen

Categorieën Tips & tricks

Een paard kopen begint in de meeste gevallen, na een zoektocht, met een eerste bezichtiging. Wanneer je je eerste paard koopt, kan dit nogal overweldigend zijn. Waar moet je op letten tijdens een eerste bezichtiging? Vandaag geef ik hier een aantal tips voor!

Doe zoveel mogelijk zelf

Als je een paard gaat bezichtigen is het verstandig om zoveel mogelijk zelf te doen. Haal het paard zelf uit de wei, poets het, zadel het op. Op deze manier merk je al hoe het paard om deze acties reageert. Als hij ergens gevoelig is, trapt als je z’n hoeven optilt of singelnijd heeft, dan kom je daar nu achter.

Laat het paard voorrijden

Sommige mensen stappen juist wel graag meteen zelf op een paard, zodat ze voelen hoe deze is zonder dat er iemand op heeft gezeten. Zelf zou ik ervoor kiezen op het paard eerst 5 à 10 minuten voor de eigenaar voor te laten rijden voordat je er zelf op stapt. Zo kun je al een beetje inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt. Voor hetzelfde geld springt het paard bij de eigenaar alle kanten op. Dan ben je toch blij dat je er niet zelf op zit, denkende dat je een braaf paard gaat uitproberen.

Kom eerder dan de afgesproken tijd

Er wordt vaak aangeraden om eerder te komen dan de afgesproken tijd, een kwartier bijvoorbeeld. Dit om te voorkomen dat een paard voordat jij erop stapt helemaal moe gelongeerd wordt of zelfs gedrogeerd. Uitsluiten kun je het natuurlijk nooit, want ze kunnen het paard ook een paar uur van te voren al longeren, maar het is toch wel een goede tip om mee te nemen.

Neem een deskundige mee

Het is verstandig om iemand mee te nemen die vaker paarden koopt en weet waar ze op moet letten. Deels omdat deze persoon, een instructrice bijvoorbeeld, goed kan beoordelen of dit paard een match voor jou is, maar ook omdat een objectieve mening goed van pas komt, mocht jij helemaal verliefd zijn op een paard wat eigenlijk niet aan jouw eisen voldoet.

Heb jij nog tips voor een bezichtiging? Laat het vooral weten in de comments!

Liefs,
Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *