Vandaag eens een tag op mijn blog, die natuurlijk paardengerelateerd is. In deze tag beantwoord ik een hoop algemene vragen over paarden. Mocht je nog een leuke paardentag weten die ik op mijn blog kan bespreken, laat het dan vooral weten! Deze Equine Tag komt van een Engelse blog, genaamd Pinto Pony Blog, waardoor niet alle vragen even van toepassing zijn op de Nederlandse paardenwereld. In dat geval heb ik ze wat aangepast.

1. Het eerste paard waar je ooit op reed?

Volgens mij was dit het paard van mijn tante, Jaron, waar ik als klein meisje heel even op gezeten heb. De eerste pony waar ik echt op reed was Brieske, de beginnerspony van de manege waar ik toen reed.

2. Favoriete merk van tuig?

Ik heb nog nooit zelf tuig gekocht volgens mij, dus om nou te zeggen dat ik hier een favoriet merk van heb… Ik vind de hoofdstellen van Premiera altijd wel gaaf?

3. Western zadel of Engels zadel?

Ik heb nog nooit op een westernzadel gereden, dus voor nu zou ik Engels moeten kiezen. Western wil ik wel heel graag een keer proberen.

4. Als je je eigen discipline niet zou kunnen rijden, welke zou je dan willen rijden?

Ik geloof dat ik niet echt een discipline heb, behalve recreatief. Als ik me in plaats van recreatie op één discipline zou moeten focussen zou dat denk ik springen of endurance zijn.

5. Favoriete kleur paard?

Ik heb een zwak voor bont, maar ook zwart of valk vind ik erg gaaf.

6. Ergste val?

Ik ben gelukkig nog nooit zo hard gevallen dat ik echt één ergste val heb. Meer dan blauwe plekken heb ik er nooit aan over gehouden. Ik ben een keer tijdens een buitenrit twee keer van een manegepaard afgevallen, dat was niet erg prettig. Ook ben ik met springen met Zoë een keer gevallen waarbij mijn voet in de beugel bleef hangen. Gelukkig bleef Zoë braaf stil staan, maar dat had heel anders af kunnen lopen.

7. Heb je wel eens een trap van een paard gehad?

Nee, volgens mij niet. Wel heb ik het eens gehad dat mijn vroeger verzorgshetlander me onder de voet liep. Hoe dat precies gebeurde weet ik eigenlijk ook niet meer…

8. Met of zonder zadel?

Met, want ik rij over het algemeen op paarden waar ik zonder zadel niet zomaar even op kan komen en met Zoë’s rug zijn we best wel voorzichtig omdat ze hier in het verleden problemen mee gehad heeft die in veel steigeren resulteerden.

9. Favoriete beroemde paard?

Op zich houd ik me niet zo bezig met beroemde paarden, maar Valegro vind ik toch wel een erg gaaf paard.

10. Wat vind je van paardenracen?

Heb ik niet echt een mening over. Ik vind niet een tak van de sport per se goed of slecht, ze moeten allemaal op de juiste manier uitgevoerd worden. Ook weet ik gewoon te weinig over de rensport.

11. Quarter Horse of een volbloed?

Ik denk een Quarter Horse. Maar dat zou dan vooral zijn omdat ik bij een volbloed toch aan een wat nerveus paardje denk en bij en Quarter Horse aan een wat relaxter paard. Puur vooroordelen natuurlijk, want een QH kan net zo goed nerveus zijn en een volbloed doodbraaf.

12. Grootste pet peeve in de paardenwereld?

Dat veel mensen denken alles beter te weten en dat hun manier de beste is. Ik denk dat dit in de paardenwereld meer dan in welke sport dan ook zo is. Iedereen heeft overal een mening over en vooral mensen die dingen al jaren op een bepaalde manier doen, staan vaak niet open voor andere meningen.

13. Moeilijkste paard dat je ooit hebt gereden?

Zoë. Absoluut niet altijd, maar ik weet wel zeker dat ik met Zoë door moeilijkere periodes gegaan ben dan met welk paard dan ook. Natuurlijk ook vooral omdat er verder geen andere paarden zijn waarop ik zoveel en al zolang rijd, maar ook omdat Zoë gewoon echt niet makkelijk is.

14. Engste paardengerelateerde herinnering?

De eerste herinnering die zo in mij opkomt is dat we te paard een keer een inbraak ontdekt hebben. Zo klinkt het misschien enger dan het was, maar voor de meisjes van een jaar of 10 die we toen waren was het best spannend! Ik verzorgde toen de pony’s van een vriendin die hier tegenover woonde. Omdat ze hun overburen wel goed kende, reden we daar regelmatig door de tuin als shortcut om in de bossen te komen, die mensen waren toch nooit thuis. Totdat we hier een keer langs reden en de deuren open stonden, maar er geen auto’s of mensen te zien waren. Omdat we ook het veel jongere buurmeisje bij ons hadden, zijn we maar naar de moeder van die vriendin gegaan die zelf maar is gaan kijken. Als het echt om ‘eng’ gaat, is dat wel waar ik aan denk. Het had ook anders kunnen aflopen.

15. Een leerpaard of een groen paard?

Een leerpaard. Voor een groen paard heb ik absoluut de ervaring niet, terwijl ik van een leerpaard ontzettend veel zou kunnen leren.

16. Als je een paard – bekend of niet – terug kan brengen, welke zou dat zijn?

Ik moet eerlijk zeggen dat er niet echt paarden zijn die dood zijn die ik terug zou brengen. Of gaat het niet per se om dood, maar ook gewoon uit beeld? Als het om dood gaat, is eigenlijk het eerste paard waar ik aan denk Kim van KoudbloedKim op Bokt. Deze is onlangs overleden, na drie van haar andere paarden in 1 jaar en dat vond ik behoorlijk heftig. Als ik hun Kim terug zou kunnen geven zou ik dat doen, wat ik heb altijd genoten van hun topics.

Als het ook over paarden mag gaan die (voor zover ik weet) niet dood zijn, kies ik voor Well Done. Dit is een manegepaard waar ik jaren geleden op reed en die ik als een van de weinigen fijn vond. Als je haar eenmaal fijn aan het lopen had was het zo’n leuk paard en ik had graag willen zien of ze op zou knappen als eigen paard dat lekker veel buitenkomt.

17. Beschrijf je droomrit.

Ik zou heel graag in Nieuw Zeeland paard willen rijden, en dan over de gebieden waar Lord Of The Rings gefilmd is. Ook kan ik ontzettend genieten van een strandrit, omdat wij hier in de buurt geen strand hebben.

18. Wie is je favoriete paard dat je ooit gereden hebt?

Ik weet niet of het echt mijn favoriete paard is, want een band heb ik er niet mee, maar ik heb weleens op het paard van het zusje van mijn ex gereden, die zo goed aan de hulpen stond dat ik – die misschien net een B-proefje kan rijden – er galopwissels mee kon springen. Dat was toch wel een hele gave ervaring.

19. Wie zijn je favoriete paard en ruiter combinatie?

Pff… Dat zou ik zo niet echt weten. Afgezaagd, maar het eerste wat er zo in me op komt is toch Anky en Bonfire. Telt dat?

20. Hoe lang rijd je?

15,5 jaar geloof ik.

21. Wat is je favoriete discipline?

Het liefst van alles wat, ik heb niet echt één favoriet. Dressuur vind ik op dit moment erg leuk omdat het goed gaat met Zoë, maar als ik dit alleen nog maar kon doen was ik het wel snel zat. Springen vind ik heel leuk om te doen, maar moet ik wel echt nog meer in trainen. Eigenlijk gewoon een combinatie van die twee. Met een beetje buitenrijden, grondwerk…

22. Wat vind je leuk aan paardrijden?

De band met je paard, hoe deze steeds beter wordt en je elkaar steeds beter leert begrijpen. Na 4,5 jaar merk ik dat Zoë en ik nu als een team aan beginnen te voelen en dat is zo gaaf!

23. Wie is jouw rolmodel?

Die heb ik eigenlijk gewoon echt niet. Er zijn een hoop dressuurruiters die ik mooi vind om naar te kijken, maar ik zou niet per se willen zeggen dat ik het helemaal eens ben met hoe zij met hun paarden om gaan. Als recreatieruiter houd ik er over veel dingen toch wel andere ideeën op na. Ik droom er niet van om het niveau van een Edward Gal of een Gerco Schröder te behalen en houd me dan ook nauwelijks met deze ruiters bezig. Een rolmodel zou voor mij eerder iemand zijn die op een prettige manier met zijn of haar paarden om gaat achter de schermen, dan wat hij of zij ermee bereikt in de public eye.

24. Welke discipline rijdt je momenteel?

Ik heb hier ondertussen echt al heel veel vragen over beantwoord volgens mij 🤔 En toch weet ik nog steeds niet of recreatie een discipline is, maar dat dus.

25. Beschrijf je droompaard.

Mijn droompaard zou qua uiterlijk bont of gitzwart zijn. En dan zwartbont of donkerbruinbont. Of wildkleurbont. Een beetje sportief gebouwd, maar niet zo’n bonk spieren waar ik toch niet mee over weg kan. Ongeveer 1.60 hoog en een merrie of een ruin. Qua karakter is het er een die heel koel in zijn of haar kop is en waar je alles mee kunt, maar die, wanneer het nodig is, wel voldoende power heeft om een parcours of cross door te racen. Zoiets, denk ik.

26. Wie zijn je 5 favoriete bekende paarden?

Pff… Totilas, Valegro, Snowman, Bonfire en… Rakker😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *