“Hakken laag!”

Categorieën Tips & tricks

Een van de dingen die ik tijdens een les vaak hoor is “hakken laag!”. Mijn hakken hebben namelijk nog wel eens de neiging om alle kanten op te gaan behálve omlaag. Ik moet hier dan ook regelmatig aan herinnerd worden. Maar ook al word ik er regelmatig aan herinnerd, dan nog is het een hele klus. In stap lukt het wel hoor, maar zodra dat paard dan begint te hobbelen in draf hobbelen mijn benen mee. Daarom heb ik vandaag voor jullie, maar ook voor mezelf, een paar tips om je hakken laag te houden.

Bij mij wordt het probleem met hakken uitdrukken veroorzaakt doordat ik mezelf heb aangeleerd (of ja, dit is nooit gecorrigeerd toen ik begon met paardrijden waardoor het aangeleerd is) om met mijn hak aan te sporen in plaats van met mijn kuit. Om met mijn hak bij de buik te kunnen moet ik deze dus optrekken. Laatst zat ik op een paard waarop ik mijn benen niet mocht gebruiken. Toen lukte het wel om mijn hakken omlaag te houden. Weten waar het probleem zit, is nooit verkeerd als je het op wil lossen.

Hakken uitdrukken: wel of niet?

Ik heb me best lang afgevraagd waarom dat nou eigenlijk moet: die hakken omlaag. Ik vind het altijd fijn om te weten waarom ik iets moet doen. Puur omdat het mooi is? Er zit echter wel degelijk een onderbouwing achter. Door je hakken uit te drukken zit je voet namelijk steviger in de beugel en zal je voet er niet snel doorheen schieten. Ook span je hierdoor je kuit aan waardoor je makkelijker been kunt geven. Toch is er discussie over of je je hakken überhaupt wel uit moet drukken. Toen ik me in dit onderwerp ben gaan verdiepen voor deze post, was een van de eerste sites die ik tegenkwam deze. Deze pagina gaat erover dat je je hakken helemaal niet uit hoeft te drukken. Sterker nog: dit is slecht voor je houding. Op deze site staat daar ook wat meer over. Wel is het zo dat je je hakken ook niet op moet trekken, zoals ik vaak doe. Je moet dus de balans vinden.

Tenen omhoog

Als je je hakken omlaag drukt, zijn deze dus automatisch lager dan je tenen. Dit kun je bereiken door je hakken uit te drukken, maar ook door de tenen omhoog te houden en ook naar binnen te draaien. Hierdoor draai je je knieën in de wrong van het zadel. Misschien niet per se makkelijker, maar het is het proberen waard. Als je je tenen omhoog probeert te houden in plaats van je hakken omlaag, ga je ook geen spieren forceren waardoor je lichaam op bepaalde plekken blokkeert.

Knieën aan het zadel

Dat je je knieën aan het zadel houdt, is bij paardrijden vaak belangrijk. Als je een hoge hindernis springt, om maar een voorbeeld te noemen, schiet je zo met je knie over de wrong als je je knie niet aan het zadel houdt. Ook bij het ‘uitdrukken’ van je hakken helpt het om dit te doen. Ik merk zelf dat als ik met mijn hak aanspoor, mijn knieën inderdaad los komen van het zadel. Als je je knieën aan het zadel wil houden, helpt het om je tenen naar binnen te draaien. Dan moet je je knie namelijk wel tegen het zadel houden. Zelf probeer ik me er op te concentreren om mijn knieën aan het zadel te houden en mezelf op deze manier te dwingen met mijn kuiten aan te sporen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Pas je stijgbeugels aan

Het zou kunnen dat je gewoon niet goed in je zadel zit met je huidige beugelmaat. Dit kan ervoor zorgen dat je benen niet op de juiste plek liggen en te weinig steun hebben aan het zadel. Het zou dus kunnen helpen om je beugels een gaatje korter of juist langer te maken. Altijd de moeite van het proberen waard, toch? Mocht je net als ik je beugels al op het kortste gaatje hebben zitten, en Wintec beugelriemen hebben waar je niet zomaar een gaatje in kan maken, kun je er altijd een slag in leggen om ze korter te maken.

Let heel bewust op je voeten

Als je echt aan het rijden bent, zeker in draf of galop, moet je op veel dingen letten waardoor je voeten erbij in kunnen schieten. Ga je daarom eens echt focussen op je voeten. Voel wat je voeten doen. Staan ze recht in de beugels? Trek je je hak op? Je bewust zijn van wat je voeten doen is het begin. Let hierbij ook op hoe je voeten in je laarzen zitten: recht of krom? Probeer het beide om te merken wat voor verschil het maakt. Desnoods doe je dit even aan de longeerlijn zodat je niet bezig hoeft te zijn met sturen. Het is sowieso verstandig om hierbij iemand mee te laten kijken. Jij ziet je voeten tenslotte niet, dus je hebt iemand op de grond nodig om je te vertellen of jouw gevoel klopt.

Zitles

Je hakken niet uit kunnen drukken kan ook door een verkrampte zit komen. Als dit zo is, kan een zitles helpen. Als je gehele zit niet goed is, is het moeilijk om dat zelf op te lossen. Zelf denk ik niet dat dit bij mij een probleem is aangezien je dan vaak instabiel zit. Met blijven zitten heb ik echter over het algemeen geen probleem.

Met deze tips ben ik zelf ook bezig, en het is allemaal niet zo makkelijk als dat het hier misschien klinkt. Zitles is dan ook zeker iets wat ik nog wil doen.

Deze tips heb ik zelf op internet gevonden, maar zijn niet beoordeeld door een professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *