Het belang van lessen

Categorieën Persoonlijk

Ik ben recent gestopt met lessen op de manege. Waarom ik hiervoor gekozen heb, vertelde ik eerder in een post. Dit betekent dat ik op dit moment geen les heb. Ik ben echter van mening dat het niet verstandig is om lang paard te rijden zonder te lessen. Dan kunnen er namelijk heel veel foutjes insluipen en het is niet makkelijk deze weer af te leren. Zeker niet als je niet weet dat je ze maakt omdat je geen les hebt. Gelukkig hebben Zoë en ik morgen onze eerste privéles. Daarom vertel ik vandaag waarom ik lessen belangrijk vind.

Je bent nooit uitgeleerd

Zelfs al zou ik grand prix rijden, dan nog zou ik lessen. Je bent namelijk nooit uitgeleerd, en ik denk dat als er niemand van de grond meekijkt, er stiekem al weer heel wat foutjes in sluipen. Ook denk ik dat we nog steeds meer leren over het paardenlichaam en techniek, dus ook de paardenwereld blijft ontwikkelen. Als ruiter moet je hier op inspelen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik op het gebied van rijden zo even geen voorbeeld weet, maar als je kijkt naar hoe er gekeken wordt naar paarden die de hele dag op stal staan is daar de afgelopen 10 jaar denk ik wel een verschuiving zichtbaar.

Mijn houding

Het is handig om les te hebben om te voorkomen dat er foutjes insluipen. Les helpt echter ook om van deze foutjes af te komen. Zo wil ik me in onze eerste les ook echt focussen op mijn houding. Ik loop dat mijn instructrice wat handige tips kan geven waar ik zelf mee aan de slag kan om mijn houding te verbeteren, maar het scheelt sowieso al als er iemand in de bak staat die compleet op jou gefocust is en iedere keer als je weer voorover gaat zitten roept dat je achterover moet zitten. Op die manier kun je van zulke dingen een automatisme maken waardoor je houding verbetert.

Vooruitgaan

Naast dat ik van een hele hoop foutjes af wil, wil ik natuurlijk ook vooruit. Het lijkt me best leuk om met Zoë te gaan starten. Echt hoge dressuur maak ik Zoë niet blij mee, maar beginnen in de B en misschien ooit eens een M- of Z-proef rijden lijkt me best leuk. Ook wil ik het springen graag meer op gaan pakken, maar ik vind dat daarvoor wel de basis goed moet zijn. Als de tijd rijp is wil ik naast dressuurles ook springles gaan nemen om uiteindelijk misschien ook te kunnen crossen, maar eerst gaan we aan de basis werken.

Het doel is uiteindelijk om 1 a 2 keer per maand te lessen en dan met het huiswerk dat ik mee krijg de rest van de maand zelf door te trainen. Misschien blijft het toch fijner te zijn om wekelijks te lessen, maar daar kom ik vanzelf wel achter.

Heb jij les? Waarom kies je daar wel of niet voor?

Liefs,
Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *