Het nut van een oornetje

Categorieën Informatief

Vooral op wedstrijden zie je ze veel voorbij komen: oornetjes. Die dingen die, zoals de naam doet vermoeden, over de oren van een paard zitten, als een soort muts. Iemand kan er verschillende redenen voor hebben om een oornetje te gebruiken. Voor Zoë hebben we er ook een paar, al moet ik zeggen dat ik er bijna nooit mee rijd. In de post van vandaag ga ik het hebben over het nut van oornetjes en waarom mensen deze gebruiken.

Afleiding

De voornaamste reden om bij Zoë een oornetje te gebruiken, is als het behoorlijk waait. Op deze manier hoort ze de wind wat minder suizen en zal ze daar minder snel van schrikken. Vooral in deze tijd van het jaar kan het behoorlijk waaien en is een oornetje geen overbodige luxe. Zelf kom ik er alleen vaak pas achter hoe hard het echt waait als ik al op Zoë zit. Op wedstrijd kan het ook andere enge geluiden waar het paard mogelijk van kan schrikken dempen. Het is dus vaak bedoeld om te voorkomen dat het paard afgeleid wordt of schrikt van onverwachte geluiden. Hierdoor kan het paard zich beter controleren op de proef of het parcours dat hij moet lopen.

Vliegen

In de zomer kunnen oornetjes ook gebruikt worden tegen vliegen. Denk maar aan hoe vervelend het is als er een beest bij je oor vliegt te zoemen. Dat is voor een paard ook vervelend. Het gevolg hiervan bij een paard is vaak dat het met zijn hoofd gaat schudden, wat voor de ruiter weer onwenselijk is. Dit kun je met een oornetje verminderen omdat het paard de insecten minder hoort en ook minder voelt als deze op zijn oren landen. Bij Zoë gebruiken we ook om deze reden wel eens een oornetje omdat zij ook erg gevoelig is op beestjes. Over het algemeen vind ik het echter te warm in de zomer om zo’n oornetje op te doen.

Mooi

Als je een mooi dekje met bijpassende peesbeschermers of bandages hebt, tja dan is het natuurlijk wel zo mooi om er ook een bijpassend oornetje bij te doen. Er zijn ook veel ruiters die een oornetje met name mooi vinden, en niet zo zeer bezig zijn met de functie die het heeft.

Let erop dat een oornetje met name bij indoorwedstrijden vaak niet toegestaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *