Hoe beviel mijn eerste les?

Categorieën Persoonlijk

Afgelopen week had ik eindelijk weer les met Zoë. De afgelopen jaren heb ik eigenlijk alleen les op de manege gehad, en af en toe van Cis met Zoë. Ik vond het nu echter wel tijd worden voor privéles, en deze heb ik bij de instructrice waar Cis ook altijd gelest heeft, die Zoë dus ook kent. Vandaag vertel ik hoe het beviel om weer te lessen, waar we op gefocust hebben en welke tips ik heb gekregen waar ik de komende tijd mee aan de slag ga. Ik ben van plan om wekelijks voor mezelf op papier (in m’n telefoon) te zetten welke tips ik gekregen heb zodat ik dit ook weer terug kan lezen. Misschien dat ik met verloop van tijd mijn lessen ga filmen, maar dat moet mijn instructrice wel goed vinden en dan moet er wel iemand kunnen filmen.

Ik ben van mening dat je les nodig hebt om vooruit te kunnen gaan, en daarom ben ik ook blij dat we nu weer zijn begonnen met lessen. Dressuurmatig gaat het niet altijd even soepel en dan is het fijn om daar begeleiding bij te hebben. Deze eerste les hebben we de focus vooral op mijn houding en tempocontrole gelegd. Zoals jullie misschien weten vindt Zoë de achterkant van de bak nogal spannend, net als veel andere paarden op stal. We zijn uiteindelijk vooral aan de voorkant van de bak gebleven om in ieder geval de rust te bewaren. Deze les was de eerste keer dat ik met Zoë in het donker reed (uiteraard met lampen) en terwijl de andere paarden al binnen stonden. Ik had eigenlijk verwacht dat ze dit allemaal wel heel spannend zou vinden, maar dat viel erg mee. Ik heb van mijn instructrice een hoop nuttige tips gekregen waar ik nu zelf mee aan de slag wil. Het is uiteindelijk de bedoeling om ongeveer 2 keer per maand te lessen en de rest van de week zelf aan de slag te gaan met deze informatie. Vooral bij zo’n eerste les krijg je meteen heel veel informatie. Dat is dan ook de reden dat ik alles op schrijf. Dan kan ik het nog teruglezen als ik weer dressuur ga rijden.

Een belangrijk punt is dat in mijn onderbenen naar achteren moet leggen. Ik weet dat ik mijn hakken optrek en dat mijn beenhouding niet je van het is. Dat mijn onderbenen best wel een eind naar achter mogen, heb ik echter nog nooit gehoord, terwijl dit toch een van de eerste dingen was die Lynn opviel. Dit is overigens met name in stap. Lynn dacht ook dat de verplaatsbare wrong van Zoë’s Wintec voor mij niet op de goede plek zat, waardoor ik nauwelijks steun had bij mijn knieën. Deze is na de les omhoog gezet, en ik moet nog ontdekken of dit het inderdaad makkelijker maakt om mijn onderbenen naar achter te houden.

Ik heb altijd moeite gehad met rechtop zitten en klap snel voorover. Dat ben ik gaan compenseren met te veel achterover zitten. De tip die ik van Lynn kreeg is dat ik op drie beentjes moet zitten. Dus niet alleen op je zitknobbels, maar ook op je schaambeen. Dit hielp me tijdens deze les al erg om beter rechtop te zitten. Ook dingen als schouders naar achteren en knieën aan het zadel werden weer eens bevestigd. Dit zijn dingen waarvan ik weet dat ik er aan moet werken, maar het helpt als iemand mee kijkt. Wat betreft mijn knieën hoop ik ook dat het verplaatsen van de wrong gaat helpen.

Ik heb van Lynn ook een aantal tips gehad voor als Zoë loperig wordt, waarmee ik haar hopelijk wat beter onder me kan houden. Daarnaast is een les ook prettig omdat er iemand mee kijkt die dingen ziet die jou niet opvallen. Zo zei Lynn dat ik, wanneer ik alleen nog maar denk aan aanspringen in galop, meteen al voorover duik, zonder dat ik ook maar een hulp gegeven heb. Dit is iets waar ik me niet van bewust was, en ik moet er nu dan ook op gaan letten om met het aanspringen in galop desnoods extreem achterover te gaan zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *