In de regen rijden

Categorieën Tips & tricks

In een land als Nederland heb je soms geen keuze en moet je wel in de regen rijden. Zeker als je alleen een buitenbak hebt, of alleen buiten kan rijden. Gelukkig is in de regen rijden in principe prima te doen, als je er maar rekening mee houdt. Als het warm weer is, hoef je je op regen niet echt voor te bereiden want dan is het enkel verkoelend. Als het echter kouder is, is het wel verstandig om de nodige voorbereiding te treffen. Vandaag wat tips voor als je in de regen gaat rijden!

Waterdichte uitrijdeken

Als het weer wat kouder, wordt is het voor je paard verre van ideaal om nat te regenen. Met een beetje wintervacht kunnen ze het wel hebben, maar dan duurt het ook erg lang voordat ze weer droog zijn. Ik kies er daarom in de regen altijd liever voor om een waterdichte uitrijdeken te gebruiken. Zoë heeft nu een reflecterende die ook voor haar borst zit, maar ik wil eigenlijk nog een ander model kopen die niet voor haar borst zit. Voor buiten vind ik dat namelijk toch niet zo ideaal, en deze is ook al vrij snel te warm.

Rainlegs

Iets waar ik bij zweer in de regen zijn rainlegs. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor het fietsen, maar ook bij het paardrijden zijn ze ideaal. Rainlegs doe je om je bovenbenen zodat deze droog blijven. Ik vind het altijd maar ellendig als mijn hele rijbroek al doorweekt is en ik pas net onderweg ben op buitenrit. Het afgelopen half jaar hebben wij van een binnenbak kunnen genieten, maar daarvoor reden we altijd buiten en dan zijn rainlegs geen overbodige luxe. Met de diverse sluitingen zitten de rainlegs stevig vast en in principe maken ze niet zoveel geluid dat een gemiddeld paard dit spannend vind. Inmiddels hebben ze ze ook in reflecterende kleuren, mocht je regelmatig door het donker moeten. Rainlegs kun je hier bestellen. Toen ik ze bestelde hadden ze alleen maar L en alleen witte, maar deze zijn dus veel te groot. Misschien dat ik nog wel een keer een kleinere maat ga kopen.

Handschoenen

Dit is puur een kwestie van voorkeur, maar als ik in de regen rijd en het wat kouder is, vind ik het wel prettig om handschoenen aan te hebben. Handschoenen worden natuurlijk net zo goed nat, maar ik heb toch wel het idee dat mijn handen zonder handschoenen sneller verkleumen in de regen. Zeker op buitenrit vind ik het toch wel prettig om nog iets van kracht in mijn vingers te hebben voor als paardlief en ik het niet eens zijn over het tempo.

Waterdichte kleding

Zelf heb ik voor de echte regenachtige dagen inmiddels ook een waterdichte rijbroek (of waterafstotend, snap het verschil nog steeds niet helemaal). De mijne komt van Decathlon en heeft een NovaDry laagje waardoor regen op de rijbroek blijft liggen en je benen dus droog blijven. Ook is de mijne fleece gevoerd, wat met koud weer ook niet verkeerd is. Door de leatherlook ziet de broek er misschien wel een beetje kinky uit, maar ach, als je het maar lekker warm hebt, toch? Ook heb ik zowel een dunne regenjas als een dikke winterjas van Decathlon (mijn regenjas hebben ze niet meer) die beiden water- en winddicht zijn.

Buienalarm

De meeste mensen zullen deze app al wel kennen, maar ik gebruik Buienalarm altijd om te kijken of het gaat regenen en hoe hard. Ik vind het namelijk niet erg om in de regen te rijden, maar als ik zie dat er een hele hoge piek aan komt en het daarna weer minder hard regent, dan wacht ik wel even tot die piek voorbij is. Buienalarm is hier heel handig voor omdat het heel overzichtelijk is. Natuurlijk klopt het niet altijd, want de natuur blijft toch een onvoorspelbaar iets, maar meestal zitten ze wel redelijk in de buurt. De iPhone weer app gebruik ik zelf om de kans op onweer in te schatten. Nou is dit in Nederland gelukkig niet heel vaak, maar better safe than sorry.

Paraplu’s

Iets wat voor mij altijd een dingetje is als ik in de regen buitenrijd zijn paraplu’s. Als het geen noodweer is maar gewoon een beetje regent zijn er vaak wel wandelaars die met paraplu’s lopen. Nou heeft Zoë het niet zo op paraplu’s en daardoor heb ik het ook niet op paraplu’s, waardoor Zoë ze nog minder tof vindt. Uiteindelijk gaat ze er meestal wel langs, maar het is wel even een dingetje. Als jij ook een paard hebt wat op paraplu’s reageert, wat er best een aantal zijn, is dit wel iets om rekening mee te houden als het regent. Bij Zoë is het niet zo extreem dat ik me er echt door tegen laat houden, maar er zijn ongetwijfeld paarden die er veel heftiger op reageren.

Plassen

Iets wat natuurlijk met regen komt, zijn plassen. Het ene paard gaat er zo doorheen, het andere gaat er nog niet doorheen als z’n leven ervan afhangt. Bij ons komt dit er vaak op neer dat, als ik Zoë niet goed tussen twee benen en twee teugels houd, ik met mijn knie ergens tegen een boom aan de zijkant van het pad beland omdat Zoë niet door de plas wil. Zoë moet er van mij dus gewoon door heen, omdat ik ook weet dat ze dit prima kan en ook gewoon doet als ik goed rijd. Er zijn echter ook paarden die gewoon écht niet door een plas gaan. Als dit bij jouw paard zo is, vragen paden met brede plassen om wat improvisatie. Hopelijk heb jij een paard dat wél rekening met jouw benen houdt, maar anders is het goed opletten als er veel plassen liggen.

Spullen drogen

Afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt is het van belangrijk dat dit kan drogen. Voor een leren zadel is het bijvoorbeeld niet goed als er water in trekt. Verstandig is om nat tuig met een droge doek af te doen en dan op een droge plek op te hangen. Leer mag je niet bij een verwarming hangen omdat dit het uit kan drogen. Vaak heb je geen andere keus dan je spullen in een afgesloten kast te leggen, maar als je wel een andere optie hebt is een minder afgesloten ruimte beter. Spullen als peesbeschermers en dekjes kun je gewoon uithangen en drogen vanzelf wel. Wij pakken als we in de regen rijden bijvoorbeeld vaak eerder Zoë’s dressuurzadel omdat dit van kunststof is, terwijl haar springzadel van leer is. Als je regelmatig in de regen rijdt is het extra belangrijk om je spullen goed te onderhouden door ze in te vetten.

Houd er wel rekening mee dat, hoewel je prima in de regen kan rijden, je wel goed het weer in de gaten moet houden. Met de meeste paarden wil je niet halverwege je rit in een onweersbui terechtkomen en ook van een hagelbui wordt je te paard niet vrolijk. Natuurlijk kan je het weer nooit precies voorspellen, maar blijf hier altijd voorzichtig mee. Mocht het wel ooit gebeuren dat je in zo’n bui terechtkomt, probeer dan zo snel mogelijk een overdekte plek te vinden om te schuilen als je ver van huis bent. Paarden kunnen onverwachts reageren op onweer, zelfs als het alleen maar in de lucht hangt. Neem hiermee dan ook geen risico’s. Zoë kan best wel tegen onweer, maar ik zou het risico nooit bewust nemen. Het is prettig om te weten dat, mochten we erin terecht komen, ze wel rustig blijft, maar als ik het even kan voorkomen doe ik dat. Er zal maar vlakbij bliksem inslaan. Knap paard dat daar rustig onder blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *