Ja of nee: Bodyprotector

Categorieën Opinie

In de serie ‘ja of nee’ bespreek ik iedere keer een item waar de meningen over verdeeld zijn in de paardenwereld. De een zweert erbij, de ander heeft er niets mee. In deze posts vertel ik hoe ik over deze producten denk en of ik ze al dan niet gebruik.

De meningen over het rijden met bodyprotector zijn nogal verdeeld. De een wil niet meer zonder, de ander vind het vreselijk. Vandaag vertel ik of ik met of zonder bodyprotector rijd (al weet je dit al wel als je mij een beetje volgt…) en natuurlijk waarom ik hiervoor kies.

Bodyprotector: nee

Ik rijd niet met bodyprotector. Ik geloof dat ik het in mijn hele leven één keer heb gedaan. Ik reed toen op een relatief nieuwe manegepony die in de les voor die van mij, door getik van de regen op het dak, heel onrustig was. Donna, waarmee ik een kluisje deel op de manege, heeft een bodyprotector en was er die dag niet, dus besloot ik voor de veiligheid het ding aan te doen. Ik heb er denk ik een kwartier mee gereden en toen was ik er klaar mee. Ik voelde me er absoluut niet veiliger mee, maar had juist het gevoel niet vrij te kunnen bewegen en mezelf niet op te kunnen vangen mocht ik vallen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dit zo’n beetje een eerste generatie bodyprotector was. Tegenwoordig weet ik dat er bodyprotectors zijn die je nauwelijks belemmeren in je bewegingsvrijheid. Zo’n bodyprotector heb ik nog nooit geprobeerd.

Wat denk ik een belangrijke factor is in het wel of niet met bodyprotector rijden, is de manege waar ik ben begonnen. Hier reed eigenlijk niemand met bodyprotector, dus ik wist niet beter dan dat er zonder gereden werd. Misschien wist ik niet eens dat ze bestonden, dat durf ik niet te zeggen. Bijna al mijn vriendinnen van school reden op een andere manege, waar het wel heel normaal was om met bodyprotector te rijden. Daar deed dan ook bijna iedereen het. Als ik hier was begonnen had ik er misschien ook wel een gehad.

Ik weet niet of dit waar is, maar ik vraag me altijd af of je, als je met zo’n oude stijve bodyprotector rijdt, je wel rechtop kan zitten als je zonder rijdt. Ik zou me namelijk voor kunnen stellen dat je niet de spieren hebt om recht op je paard te zitten, omdat je deze nooit nodig had. Door je bodyprotector zat je al wel recht op je paard. Of ja, je kunt natuurlijk nog wel voorover zitten, maar je rug bollen gaat bijvoorbeeld al een stuk moeilijker. Niet dat ik zonder bodyprotector wel een goede houding heb hoor, daar niet van, maar dat is iets waar ik over nadenk als het om een bodyprotector gaat. Je hoort ook wel eens verhalen van mensen die juist door een bodyprotector erger gewond zijn geraakt bij een val dan dat ze zonder zouden zijn, maar ik denk alsnog wel dat een bodyprotector over het algemeen zijn werk wel doet als je valt.

Wel lijkt het me leuk om ooit eens een crosstraining mee te nemen, en bij crossen is het verplicht om met een bodyprotector te rijden. Als dit er ooit van komt, zal er dus toch wel een bodyprotector moeten komen. Misschien vind ik hem dan wel zo fijn dat ik er wel regelmatig mee rijdt, maar op dit moment niet. Ook als ik bijvoorbeeld jonge paarden zou rijden zou ik zeker wel overwegen om er een aan te schaffen. Ik ben absoluut niet tegen het gebruik een bodyprotector en kan me goed voorstellen dat je je er veiliger mee voelt. Ik heb echter nog nooit een paard gereden (op die ene keer na, wat achteraf ook niet nodig bleek) waar ik een bodyprotector nodig vond. Als ik zo’n paard wel zou gaan rijden schaf ik er gewoon een aan, maar tot die tijd denk ik dat Zoë mij best aardig heeft geleerd om te blijven zitten. Ook scheelt het denk ik dat ik me nog nooit echt bezeerd heb. Ik val best wel eens, maar nooit echt hard. Als ik een keer hard val, komt er misschien ook wel een bodyprotector. Wie weet.

Laat vooral in de comments weten waarom jij wel of niet met bodyprotector rijdt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *