Wat je je paard niet moet voeren

Categorie├źn Informatief

Toen ik op Pinterest inspiratie op aan het doen was voor mijn blog, kwam ik een infographic tegen van wat je je paard wel en niet kan voeren. Sommige dingen zijn voor de hand liggend, maar er zijn ook dingen waarvan ik niet wist dat ze niet goed waren voor paarden. Daarin ben ik vast niet de enige, dus daarom leek het me zinvol om deze informatie met jullie te delen. Ik heb toevallig een paard waarvan ik er op zich vanuit kan gaan dat ze weet wat ze wel en niet kan eten, maar aan de andere kant heeft mevrouw ook een keer een halve ton droge seniores priores op gegeten, dus ja… In dat geval wist ik wel dat ze het niet mocht hebben, maar was ze gewoon ontsnapt. Toch is het niet verkeerd om je te verdiepen in wat een paard wel en niet mag hebben, en wat ergens de gevolgen van kunnen zijn.

Chocola

Ik denk niet dat veel mensen op het idee zouden komen om hun paard chocola te voeren, maar het is toch wel handig om te weten waarom het niet verstandig is. Net als voor honden, kan chocola ook voor paarden dodelijk zijn, in grote hoeveelheden. Dit komt door de stof theobromine. Bij sportpaarden kan het er ook voor zorgen dat ze positief testen op doping, wat leidt tot diskwalificatie.

Vlees

Ook deze lijkt me wel vanzelfsprekend. Paarden zijn herbivoren. Hun lichaam is er niet op gebouwd om vlees te verwerken. Wat voor effect het eten van vlees voor een paard heeft, is niet bekend. Toch kan het voor de zekerheid beter vermeden worden.

Zuivel

Volwassen paarden zijn allergisch voor lactose (wist ik niet!) en daardoor kunnen ze diarree krijgen van dingen als melk, roomijs of yoghurt.

Brood

Brood is iets wat veel mensen hun paard wel eens geven, in tegenstelling tot de bovenstaande etenswaren. Ik wist wel dat het niet per se goed was, maar de reden daarvoor wist ik niet. Niet alleen brood maar ook bijvoorbeeld donuts (geeft iemand die serieus aan hun paard?) kunnen voor een blokkade in het spijsverteringskanaal zorgen.

Tomaten

Tomaten zijn familie van nachtschade, een kruid dat voor paarden giftig is. In een tomatenplant zit atropine, wat koliek kan veroorzaken. De tomaat zelf kan dan weer voor een verhoogde hartslag en problemen met de spijsvertering zorgen.

Knoflook & ui

Toen ik dit las dacht ik meteen: huh, waarom heb je dan knoflooksupplementen? In de vorm van een supplement mag een paard het wel hebben, maar een teentje knoflook? Geen goed idee. Rauw mag het alleen in kleine hoeveelheden gegeven worden omdat het N-propyl disulfide bevat. Dit kan bij een paard bloedarmoede veroorzaken. Ui bevat ditzelfde ingredi├źnt.

Fruit met pitten

In de zaden of pitten van fruit kunnen giftige stoffen aanwezig zijn. Een ander gevaar is dat een paard in een pit kan stikken. Het is daarom verstandiger om dergelijk fruit in stukken te voeren.

Aardappelen

Aardappelen kunnen giftig zijn voor paarden. Zeker als ze groen of verrot zijn, maar ik denk dat het voor zich spreekt dat je een paard geen rotte aardappelen geeft. In een hele aardappel kunnen ze stikken.

Avocado

Een superfood? Niet voor paarden. Zowel avocado’s als de bomen waar ze aan groeien zijn giftig voor paarden. Het eten van avocado kan voor een onregelmatige hartslag, koliek, ademhalingsproblemen en in het ergste geval de dood zorgen.

Rabarber

Mocht je rabarber net zo smerig vinden als ik: voer het in ieder geval niet aan je paard, kat of hond. Voor hen is het namelijk giftig. Rabarber bevat calcium oxalaat dat kan zorgen voor speekselafscheiding, trillen (tremoren) en zelfs nierfalen.

Kruisbloemige groenten

Groenten die hieronder vallen zijn kolen, bloemkool, broccoli, boerenkool en spruitjes. Deze kun je je paard beter niet voeren omdat ze voor winderigheid kunnen zorgen.

Zemelen

Van zemelen wist ik ook niet dat ze niet goed waren voor je paard. Dit komt omdat ze kunnen zorgen voor een minerale onbalans en de spijsvertering overhoop halen, wat voor diarree kan zorgen.

Beschimmeld of stoffig hooi

Beschimmeld hooi spreekt voor zich, maar ook stoffig hooi is niet goed voor je paard. Als je paard beschimmeld hooi binnenkrijgt, kan dit voor blijvende schade aan het ademhalingsstelsel zorgen. Stoffig hooi kan de luchtwegen irriteren.

Gemaaid gras

Gemaaid gras kan giftige stoffen en planten bevatten. De gassen die van gemaaid gras afkomen kunnen zorgen voor koliek of zelfs een maagbreuk.

Veevoer

Voer, supplementen en medicatie die bedoeld is voor vee als koeien kan voor een paard dodelijk zijn. Geef paarden alleen voer en supplementen die voor paarden bedoeld zijn, of doe eerst goed onderzoek.

Staan hier dingen bij waarvan jij niet wist dat ze niet goed waren voor paarden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *