Ras in het zonnetje: Draver

Categorieën In het zonnetje,Rassen

Ongeveer een á twee keer per maand ben ik van plan om een ras in het zonnetje te zetten door er wat meer over te vertellen. Dit zullen de ene keer wat bekendere rassen zijn en de andere keer onbekendere. Als je een idee hebt voor een ras, laat het vooral weten! Vandaag, voor de eerste keer, is de Draver aan de beurt. De Draver is een ras dat over de afgelopen jaren mijn interesse heeft gewekt. Ik heb nog nooit op een Draver gereden, maar denk toch dat dit een paard zou zijn dat heel goed binnen mijn straatje past. Om die reden wil ik graag met dit (ondergewaardeerde) ras beginnen.

Achtergrond

Bij een Draver denken veel mensen aan een paard dat op de drafbaan loopt. Dit is inderdaad in de meeste gevallen een Draver. Deze manier van denken leidt echter ook tot de term ‘ex-draver’: een Draver die niet meer op de baan loopt is geen Draver meer. Dat is dus niet waar. Een Draver is namelijk een ras, en zal altijd een Draver blijven, net als dat een Shetlander altijd een Shetlander zal blijven. Dravers kunnen op de baan lopen, maar kunnen ook ideale recreatiepaarden zijn. Wel zijn het vaak best pittige paarden die graag hard gaan, wat ze niet voor iedereen geschikt maakt. Wel zijn het paarden die heel graag voor je willen werken. Dit verschilt natuurlijk wel, net zoals bij alle rassen, per paard.

Binnen de Dravers zijn er verschillende stromingen, namelijk de Amerikaanse Draver, de Franse Draver, de Orlov Draver, de Metisdraver en de töltende Draver.

Wat kunnen ze?

Dravers zijn heel veelzijdig in te zetten. Velen van hen worden op jonge leeftijd getraind om op de baan te lopen. Dit kan onder het zadel zijn of voor de sulky. Omdat dit topsport is, houden veel paarden het geen jarenlang vol. Een Draver die niet meer geschikt is om op de baan te lopen, wordt regelmatig omgeschoold tot een rijpaard zodat hij naar een nieuwe eigenaar kan. Een Draver heeft een hele andere bouw dan bijvoorbeeld een KWPN’er, wat ze voor de hogere sport minder geschikt maakt. Dit betekent echter niet dat je met een Draver, zoals veel mensen denken, niets kan. De basissport kan in principe ieder gezond paard, dus ook een Draver. Je kunt er een aardig dressuurproefje mee neer zetten, je kunt er mee springen en ze zijn vaak heel geschikt om mee buiten te rijden door hun goede uithoudingsvermogen. Voor endurance en western kunnen ze bijvoorbeeld ook ingezet worden. Met Dravers heeft men vaak de associatie dat ze niet kunnen galopperen, maar dat is onzin. Dit komt voort uit dat Dravers die de baan op moeten afgeleerd wordt om in galop aan te springen. Tijdens een drafwedstrijd kan dit namelijk diskwalificatie opleveren. Een Draver heeft alleen niet de galop die je bij een top-dressuurpaard graag ziet, omdat ze daar simpelweg de bouw niet voor hebben. Als het om snelheid gaat, zou een Draver er echter zowel een dressuurpaard als een springpaard uit kunnen lopen.

Bijzonderheden

Dravers zijn gangenpaarden. Niet allemaal, maar er zijn Dravers die net als IJslanders over de gang tölt beschikken. Dit is een vlakke gang die tussen stap en draf in zit qua snelheid en heel comfortabel zit.

Doordat Dravers een slecht imago hebben omdat ze zogenaamd niet geschikt zouden zijn voor dressuur of springen, gaan ze vaak voor een prikkie weg. Als je een Draver kiest, kun je voor relatief weinig geld een recreatiepaard kopen. Dat moet echter niet de enige reden zijn om een Draver te kopen. Als je er over nadenkt om een Draver te kopen, verdiep je dan wel in de inzetbaarheid van Dravers en probeer (net als bij alle paarden) het paard een paar keer uit om zeker te weten dat het het juiste dier voor jou is.

Deze post is gebaseerd op de informatie die ik op diverse websites over Dravers heb gelezen. Zelf heb ik helaas nog geen ervaring met dit ras. Voel je vrij om me te corrigeren of deze post aan te vullen in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *