September: mijn doelen met Zoë

Categorieën Geen categorie

Nu ik echt samen met Zoë aan de slag ga, leek het me leuk om samen doelen op te stellen. Deze eerste maand zullen dit nog vrij basic doelen zijn. Dit is omdat Zoë verhuisd is en ik weet dat Zoë echt wel even de tijd nodig heeft om te wennen op een nieuwe stalling. Deze tijd wil ik haar uiteraard ook geven, dus de komende maand doen we het rustig aan. Mijn verwachtingen zijn daardoor voor deze maand, zoals je zult zien, ook niet heel hoog. En halen we ze niet, ook prima. Alles op haar tempo.

De hele bak rond kunnen rijden

Op haar vorige stal heeft het bij Zoë best wel even geduurd voordat we alle hoeken van de bak door konden, en toen de buitendeur regelmatig open stond was dát weer een ding. Nu ging dit wel om een binnenbak, die Zoë over het algemeen wat spannender vind. Op onze nieuwe stal is alleen een buitenbak, waardoor Zoë kan zien wat er om haar heen gebeurt wat het hopelijk makkelijker maakt. Daar staat natuurlijk tegenover dat ze wel nóg meer afleiding heeft. De wei is bijvoorbeeld ook naast de bak, en als ze willen kunnen de paarden helemaal om de buitenbak heen lopen. Mijn dressuurmatige doel voor deze maand is daarom vooral om de hele bak rond te kunnen rijden. Alles wat ‘meer’ lukt dan dat is mooi meegenomen. En lukt het niet, dan schuif ik het door naar oktober.

Rustig vast staan

Zoë wordt er nog niet zo vrolijk van als ik haar in haar eentje binnen aan een touw zet om haar te poetsen. Dit is dus iets waar we deze maand veel mee gaan oefenen, zodat ze leert dat ze gewoon rustig aan een touwtje moet blijven staan en zich niet zo op moet fokken: ze mag straks gewoon weer terug naar haar maatjes. Nu staat ze nog allemaal te draaien en te trekken en ik hoop dat dat tegen het einde van de maand in ieder geval minder is.

Rustig met haar kunnen wandelen

Zoë is natuurlijk in een hele nieuwe omgeving terecht gekomen met allemaal vreemde nieuwe indrukken. Ik had dan ook verwacht dat ze het me in eerste instantie aan de hand niet makkelijk zou gaan maken en flink zal gaan lopen dribbelen en doen. Dat valt tot nu toe mee. Ik heb geluk dat Zoë goed opgevoed is en aan de hand veel respect voor mij heeft. Ook al wil ze naar haar maatjes toe, ze blijft wel bij me en als ik stil sta staat zij stil. Het zou fijn zijn als ze aan het eind van de maand ook zonder spanning mee loopt, maar wat dat betreft ben ik al niet ontevreden.

Begin maken met vrijheidsdressuur

Voor de afwisseling wil ik ook grondwerk en vrijheidsdressuur met haar op gaan pakken. Zoë kan al kunstjes als kusje, voetje geven en nee schudden, maar dit wil ik graag verder uit gaan breiden. Hierbij wil ik clickertraining op gaan pakken. Ik hoop dat Zoë deze maand al zo rustig is dat we kunnen beginnen met voedsel weigeren en targetten. Als dat niet zo is, schuif ik dat gewoon vooruit. Als het straks kouder en eerder donker wordt, zal rijden er toch niet altijd in zitten dus kunnen we dan altijd nog met grondwerk aan de slag.

Zoals ik al zei zijn het allemaal vrij basic doelen. Wie weet verrast Zoë me en krijgen we helemaal niet zo’n terugval in de training, maar ik bereid me voor op het ergste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *