Wat ik niet snap aan paardenmensen

Categorieën Opinie

Ik kwam laatst een video tegen van een YouTuber die vertelde wat zij niet snapte aan de paardenwereld. Dit inspireerde mij om een post te maken met dingen die ik niet snap aan paardenmensen. Dat zijn er namelijk best wel wat, haha. Er zijn best wel wat dingen waar ik een andere kijk op heb dan anderen: dat hou je natuurlijk toch. Er zijn echter wel wat punten, zoals welzijn, waarop ik wel vind dat er iets moet veranderen. Er staan ook nog wat punten bij die niet zo zeer veranderd zouden moeten worden naar mijn mening, maar die ik gewoon niet begrijp 🙂

…dat nog steeds zoveel paarden de hele dag binnen staan.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het voor paarden beter is om buiten te staan, met vriendjes. Dat dit een basisbehoefte is. Toch zie ik nog zoveel plekken waar paarden nog de hele dag opgehokt staan. Kunnen we daar niet eens regels voor opstellen? Ik begrijp dat het niet overal even makkelijk te realiseren is als hier in het zuiden, maar ben wel van mening dat een paard daar niet onder hoort te lijden.

…dat stapmolens als alternatief voor weidegang gezien worden.

Heel handig hoor, zo’n stapmolen. Toen wij er nog een hadden gebruikten we hem om Zoë in en uit te stappen, of als we haar stal aan het doen waren. Ik zie bij sportpaarden echter regelmatig dat de paarden maar een paar uur per dag op de wei komen en dan nog een tijd in de stapmolen staan, want dan zijn ze toch hun stal uit. Het kan aan mij liggen, maar een uur rondjes lopen in de molen lijkt me niet veel leuker dan op stal staan. Als ik Zoë er een tijdje in had staan, keek ze iedere keer dat ik aan kwam lopen hoopvol op of ze er dan nu uit mocht (of ja, zo interpreteerde ik dat dan…) Nee, voor mij is de stapmolen absoluut geen manier van vrije beweging.

…waarom onvriendelijk rijden in de topsport geaccepteerd wordt.

Misschien dat ik de verkeerde ruiters zie rijden, maar míjn god, wat kunnen topruiters onprettig rijden! Op wedstrijd zie je het misschien niet, maar op stal des te meer. Mijn paard loopt dan misschien niet perfect in de krul, maar als het op zo’n manier moet (kin op de borst met een slof eraan), nee bedankt! Gelukkig zijn er ook genoeg ruiters die wel vriendelijk rijden hoor, maar ik vind dit in een tijd waar we zo met dierenwelzijn bezig zijn echt niet meer kunnen. Je wil toch een team vormen met je paard, in plaats van dat je het dier wil breken?

…waarom Dravers een slecht imago hebben.

Hoe meer ik over Dravers te weten kom, hoe leuker ik ze ga vinden. Ik heb er nog nooit op gereden, maar het kijken me heerlijk veelzijdige paarden. Ik snap dan ook echt niet waarom veel mensen zo negatief over ze denken dat ze voor een spotprijs verkocht moeten worden.

…waarom mensen doen alsof je in de paardenwereld geen geld nodig hebt.

Natuurlijk heb je ook doorzettingsvermogen en talent nodig, maar let’s be honest: zonder geld kom je er niet. Of dit nou je eigen geld, dat van je ouders of van een sponsor is: je hebt het nodig. Paardrijden is een ontzettend dure sport. Dat is het voor mij al, en ik rijd nog niet eens wedstrijden. Ik geloof er simpelweg niet in dat je zonder geld, uit welke hoek dan ook, de topsport kunt bereiken. Met een paard van een paar duizend euro gaat dat simpelweg niet lukken (uitzonderingen als Snowman daar gelaten, maar die heeft dan ook niet voor niks zijn eigen film). Datzelfde geldt voor een instructrice van twee tientjes.

…waarom alles zo duur is.

Kijk, van dingen als een zadel snap ik dat het duur is, zeker als het maatwerk is. Dan zijn er echter ook merken als Animo en Kingsland, die belachelijk duur zijn. Ik weet het, dan koop je het toch niet, en dat doe ik ook niet, want ik vind het het geld echt niet waard. Toch snap ik niet waarom een dergelijk merk zo duur moet zijn. Toen ik voor het eerst van Animo hoorde, was het al zo duur, dus of je nou echt voor het merk betaalt…?

…waarom paarden met niet-passend tuig gereden worden.

Ik snap dat als je een paard hebt, je er het liefst meteen op springt. En ik snap dat sommige paarden een hele moeilijke rug hebben, en anderen weer heel erg kwakkelen met hun gewicht. Ondanks dat alles vind ik dat, als je ervoor kiest om op een paard te stappen, je het je paard schuldig bent om voor passend tuig te zorgen. Laat er een zadelmaker en een bitfitter bij komen en zorg dat je paard de juiste spullen heeft. Dan maar even sparen en even niet rijden. Vooral bij maneges zie ik dit regelmatig. Ergens kan ik het wel begrijpen, want die hebben natuurlijk een hoop paarden en het kost veel geld om voor allemaal een zadel op maat te kopen. Aan de andere kant vind ik dat dat ook iets is waar je voor kiest als je een manege begint. Juist manegepaarden, die uren op een dag lopen, verdienen kwalitatief goede en passende spullen.

…waarom mensen een paard in een advertentie beter laten klinken.

Tuurlijk, je wil je paard verkopen, maar wanneer je een moeilijk paard als een makkelijk paard aanprijst, trek je totaal de verkeerde kopers aan. Op die manier verkoop je je paard nooit. Ik ben van mening dat je in een advertentie altijd beter eerlijk kan zijn. Er zijn namelijk ook mensen die een projectje leuk vinden, en die zullen een advertentie van een braaf paard overslaan. Deze mensen bereik je dus niet als je je paard beter laat klinken dan hij is. Ik zie regelmatig advertenties van paarden die ik ken, waarbij ik toch wel een beetje mijn vraagtekens zet.

Wat snap jij niet aan paardenmensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *