Tips bij het kopen van een paard

Categorieën Tips & tricks

Veel paardenmeisjes en -vrouwen dromen ervan. Ik zelf in ieder geval ook, toen ik nog klein was. Een eigen paard. Een paard dat helemaal van jou is, waar je mee mag doen wat je wil. Het klinkt heerlijk, maar het vinden van het juiste paard is zo makkelijk nog niet. En als je dan al het juiste paard gevonden hebt, zijn er ook nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je het paard gaat kopen. Vandaag geef ik een paar tips voor het kopen van een paard.

Ga er vaker naar toe

Als je heel enthousiast bent over een paard is het altijd verstandig om er vaker dan eens naar toe te gaan en niet meteen ja te zeggen. Zo kun je het ten eerste even laten zakken en wat rationeler nadenken over of dit het paard voor jou is. Je kunt bijvoorbeeld video’s aan vriendinnen of je instructrice laten zien, die je advies kunnen geven. Ook is het verstandig om alles wat je met het paard wil gaan doen en wat hij zou moeten kunnen, eerst te proberen. Kan hij springen en alleen buitenrijden? Probeer dat voordat je een paard koopt. Laat je niet onder druk zetten door een eigenaar die zegt dat er meerdere kopers zijn en je snel een beslissing moet maken. Je koopt tenslotte een paard, geen wasmiddel.

Neem een expert mee

Als je eenmaal een paard gevonden hebt, is het verstandig iemand mee te nemen naar het paard die jouw manier van rijden kent en die verstand heeft van paarden. Een voor de hand liggende keuze is je instructrice. Zij kan, zonder roze bril, inschatten of dit paard bij jou past of niet. Eventueel kan een kundige instructrice ook al wat nuttigs zeggen over de conditie en gezondheid van het paard.

Paard laten keuren

Het is altijd slim om een paard te laten keuren voordat je het koopt. Op deze manier voldoe je aan jouw onderzoeksplicht, waardoor je een stuk sterker staat, mocht het paard verborgen gebreken hebben. Als je het paard niet laat keuren is het een beetje eigen schuld dikke bult als hij iets blijkt te hebben. Ook weet je, als je paard goedgekeurd wordt, dat je in principe een gezond paard koopt. Niet alle gebreken komt bij een keuring naar voren, maar als er wel iets naar voren komt kun je dan nog onder de koop uit. Ik zou niemand aanraden om een paard te kopen dat niet helemaal goedgekeurd is: problemen hoef je niet te kopen, die krijg je toch wel. Je kunt een paard klinisch en röntgenologisch keuren. Bij röntgen worden het paard ook op de foto gezet, waardoor een dierenarts ook de staat van bijvoorbeeld de rug kan zien. Voor paarden in de lagere prijsklasse wordt vaak voor alleen klinisch keuren gekozen, maar dit is een afweging die je zelf moet maken.

Contract opstellen

Heel belangrijk: stel een contract op. Ook al lijken de verkopers nog zo aardig of ken je ze nog zo goed: vertrouw niemand op hun mooie blauwe ogen. Zorg bij de koop van een paard altijd dat je alles duidelijk zwart op wit hebt, en laat dit contract tekenen door zowel de koper als de verkoper. Hiermee heb je een eigendomsbewijs en wanneer de verkoper hierin beweert dat het paard gezond is en dit niet blijkt te zijn, heb je tenminste een contract om op terug te vallen. Of je dit zelf opstelt of door een jurist laat doen, moet je zelf weten. Op Paardencontracten kun je tegen betaling kant en klare contracten downloaden.

Eventueel op proef

Het kan niet overal, maar als je de mogelijkheid hebt, zou ik een paard zeker op proef nemen. Je kunt het paard dan vast op de stal neer zetten waar jij hem neer wilt zetten en op die locatie met het paard aan de slag gaan. Proeftijd kan bijvoorbeeld twee weken zijn. Dan kun je in deze twee weken van alles met het paard doen, wat je er uiteindelijk ook mee wil gaan doen, en kijken hoe het paard dit doet. Op basis hiervan kun je beter een beslissing maken dan wanneer je het paard slechts enkele keren op voor het paard bekend terrein hebt gereden.

Ga je een paard kopen? Vergeet dan vooral niet om ervan te genieten! Misschien is het een jarenlange droom die eindelijk uitkomt. Neem dan ook de tijd om het paard van je dromen te zoeken, en settel niet te snel.

Ik wil nog posts met tips maken voor het vinden van het juiste paard en het bezichtigen van een paard. Vandaag draait echter alleen om het kopen ervan.

Liefs,
Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *