Aan de “verkeerde kant” opstappen

Categorieën Informatief

Waarschijnlijk is vrijwel iedereen gewend om links van hun paard op en af te stappen. Ik wist al wel dat het beter is voor de rug van je paard en voor je beugelriemen om links en rechts op stappen af te wisselen. Toch deed ik het nooit. Ik ben er onlangs mee begonnen en heb me voor deze post ook verdiept in waarom we links opstappen, en waarom je beter ook rechts op kan stappen. Natuurlijk vertel ik ook mijn ervaring.

Waarom stappen we links op?

De oorsprong van het rechts opstappen ligt ver in het verleden. Deze ligt namelijk in de oorlog op het slagveld. Ook toen waren veel mensen rechtshandig, waardoor een zwaard aan hun linkerzij hing. Zo konden ze het gemakkelijk tevoorschijn trekken. Je kunt je voorstellen dat je, als je een zwaard aan je zij hebt hangen, het niet handig is om juist dat been over je paard te moeten zwaaien. Daarom stapten ze toen der tijd links op: zodat de kant met het zwaard het paard of hun eigen been niet zo snel zou raken. Tegenwoordig rijden we echter in de meeste gevallen (uitzonderingen daargelaten…) niet meer met zwaarden, waardoor er eigenlijk geen reden meer is om links op te stappen. Toch wordt het op een manege vaak zo aangeleerd. Ik keek laatst een gaming video van Fenna van Hoefwijzer. Hierin kreeg zij een quiz met de vraag of je altijd links op je paard moet stappen. Fenna vulde ‘nee’ in, maar volgens het spel was dat fout. Niet dus! Maar dat laat wel zien dat het er erg ingebakken zit en dat mensen er eigenlijk niet over na denken waarom ze het doen.

Waarom ook rechts opstappen?

Het is om te beginnen beter voor de rug van je paard, zeker als je zonder krukje opstapt. Als je altijd links opstapt, hang je altijd met je volle gewicht aan de linkerkant van je paard, waardoor de ruggengraat scheef kan gaan staan. Door ook rechts op te stappen kun je dit compenseren. Dat je beugelriemen ongelijk worden doordat je altijd links opstapt is natuurlijk niet zo erg als dat de rug van je paard scheef kan trekken. Je kunt je beugelriemen tenslotte gewoon omwisselen of vervangen. Met de rug van je paard kan dit niet.

Ook als je regelmatig buitenrijdt is het niet verkeerd om rechts op te kunnen stappen. Je kunt situaties tegenkomen waar je niet de ruimte hebt om links op te stappen, of je kunt op een berg staan, waar je altijd op wil stappen aan de bergkant in plaats van de dalkant. Dit zul je vooral in het buitenland mee kunnen maken, aangezien Nederland niet zulke hoge bergen heeft.

Mijn ervaring

Waar ik dat eerst niet deed, stap ik tegenwoordig meestal met een krukje op Zoë, gewoon omdat dat beter is voor haar rug. Rechts opstappen heb ik dan ook tot nu toe vanaf een krukje gedaan. Dat ging eigenlijk verrassend makkelijk. Ik begon hier in eerste instantie mee omdat Zoë voor het krukje stond te draaien en niet met haar andere zij naar het krukje toe wilde staan. Tja, dan maar rechts opstappen. Met krukje is het natuurlijk makkelijker dan vanaf de grond. Ik ben ook zeker wel van plan om dit af en toe eens te proberen, maar ik wil dit niet te vaak gaan doen, net als links vanaf te grond opstappen trouwens. Als ik dit typ heb ik het eerlijk gezegd nog niet vanaf de grond geprobeerd. Hier kom ik op terug 😉

Het beste is dus om nu niet alleen maar rechts op te gaan stappen, maar het af te wisselen. Dit geldt trouwens ook voor afstijgen. Ook dat kan gewoon rechts! Als je dit nog nooit gedaan hebt, zul je merken dat rechts opstappen heel raar voelt, en niet meteen makkelijk zal gaan. Het gaat immers in tegen wat je gewend bent en het zal onnatuurlijk voelen.

Wissel jij de kant waar je op stapt ook regelmatig af?

Liefs,
Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *