Hoe vind ik een verzorgpony?

Categorieën Tips & tricks

Rijd je op de manege en ben je onderhand wel toe aan iets anders? Of heb je je paard verkocht en ben je nu op zoek naar een ander maatje om te rijden? Dan is een bijrijdpaard ideaal. Tegenwoordig is het door internet helemaal niet meer zo moeilijk om met een eigenaar in contact te komen. Je hoeft niet meer bij iedere boer met een Shetlander in de tuin langs de deur te gaan, maar kunt gewoon achter je computer een pony vinden. Vandaag geef ik je wat tips om de perfecte verzorgpony te vinden!

Advertentie plaatsen

Als je op zoek bent naar een verzorg-/bijrijdpaard of -pony is het altijd handig om een advertentie te plaatsen. Het kan namelijk best zijn dat iemand niet per se op zoek is naar een bijrijder, maar door jouw advertentie wel geïnteresseerd is. Er zijn verschillende plekken waar je een advertentie kan plaatsen. Natuurlijk kan dit offline door een briefje op te hangen op je manege of in de lokale supermarkt. De meest voor de handliggende manier is echter online. Op bijvoorbeeld Bokt.nl, Facebook of Marktplaats. Toen ik nog jonger was, was Marktplaats vooral de place to be voor zoiets, maar inmiddels heeft Facebook deze rol volgens mij grotendeels overgenomen. Er zijn Facebookgroepen met het doel om paardeneigenaren en bijrijders/verzorgers samen te brengen. Dit is bijvoorbeeld die van Noord-Brabant. In deze groep kunnen zowel eigenaren als bijrijders een advertentie plaatsen. Ik heb Zoë toendertijd ook via Bokt gevonden, trouwens!

Eerlijk zijn

Als je een advertentie plaats, of contact met een paardeneigenaar opneemt, is het van belang om eerlijk te zijn. Vooral als je wat jonger bent kan het lastig zijn om je niveau goed in te schatten, maar probeer hierin niet te overdrijven. Vertel niet dat je allerlei moeilijke paarden hebt gereden of op een hoog dressuurniveau wanneer dit niet zo is. Je valt namelijk toch wel door de mand: of dit nou bij het proefrijden al is, of met verloop van tijd. Een paardeneigenaar heeft niks aan mooie verhalen, die wil gewoon weten wat jij voor haar en haar paard kan betekenen. Niet iedereen zoekt de volgende Edward Gal. Veel eigenaren zoeken gewoon iemand die een beetje leuk kan rijden of lef heeft.

Gebruik goede foto’s

Of je nu online of offline een advertentie plaatst, zorg voor goede foto’s. Foto’s van jouw rijden zeggen namelijk veel meer dan mooie verhalen. Eventueel kun je vaak zelfs video’s toevoegen. In een tekst kun je natuurlijk van alles beweren (ik verwijs je dan graag door naar de vorige tip), maar foto’s zijn een stuk moeilijker te faken. Kies hierbij, indien je deze hebt, voor foto’s van bijvoorbeeld de zijkant die goed jouw houding en de houding van het paard laten zien. Houd hierbij ook rekening met hoe je jezelf presenteert. Ben jij op zoek naar een paard om mee buiten te rijden, te dressuren of te springen? Voeg foto’s toe die laten zien dat je dit vaker doet.

Keep it short and simple

Je hebt over de jaren heen ongetwijfeld van álles met allerlei paarden gedaan. Dit zal een paardeneigenaar die een bijrijder zoekt alleen niet allemaal evenveel interesseren. Sterker nog, een hele lap tekst nodigt niet bepaald uit tot lezen, dus als je te veel over jezelf vertelt wordt je advertentie misschien wel meteen weg geklikt. Dat zou toch zonde zijn, aangezien je er veel tijd in gestoken hebt en je maar wat graag een verzorgpony wil. Denk daarom goed na over welke informatie relevant is voor een paardeneigenaar en vertel niet meer dan dat. Welke takken van de sport beheers je, hoe lang rijd je al, waar woon je, hoe oud ben je, houd het bij de basics.

Spread the word

Als je actief op zoek bent naar een bijrijdpaard kan het nooit kwaad om dit aan iedereen te vertellen die het maar horen wil. Je instructeur, andere paardenvriendinnen… Wie weet horen zij weer van iemand anders dat hij een bijrijder zoekt en kunnen ze jou aanraden. Hoe meer mensen weten dat je een bijrijdpaard zoekt, hoe groter de kans dat je via-via iets vindt.

Heb jij al een bijrijdpaard of -pony? Hoe heb jij deze gevonden? Misschien heb je nog tips voor anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *