Waarom ik gestopt ben op de manege

Categorieën Persoonlijk

Afgelopen vrijdag had ik mijn laatste les op de manege. Bijna 16 jaar heb ik op maneges gereden, twee verschillende. Vrijwel iedere week was ik er te vinden, op zomerstops en feestdagen na. Toch een beetje the end of een era, dat ik hier nu mee gestopt ben. De voornaamste reden om nu te stoppen is omdat ik aan Zoë wel genoeg tijd kwijt ben, maar dat is niet de enige reden. Ik zat er namelijk al wel een tijd over na te denken.

Geen vooruitgang

Ik denk dat je als ruiter op een gegeven moment op een punt komt dat je de manege ontgroeit bent. Don’t get me wrong: ik had er echt nog wel wat kunnen leren hoor. Ik ben echter van mening dat het met een manegepaard waar je een keer per week op rijdt moeilijk is om echt vooruitgang te boeken. Aan het einde van een les kan je paard nog zo fijn lopen, de week erop kun je weer opnieuw beginnen. Geleidelijk aan ga je wel vooruit, want zelf leer je er natuurlijk wel van, maar met een paard waar je 3 of 4 keer per week als enige op rijdt, gaat die ontwikkeling gewoon vele malen sneller.

Paarden

Ik reed eigenlijk alleen maar op Mirabella omdat dit simpelweg het enige paard is dat ik leuk vond op de manege. Met haar maakte ik wel vooruitgang, maar ik wil ook wel eens wat anders. Rare redenatie misschien, omdat ik nu helemaal alleen nog maar op Zoë rijdt, maar met Mirabella bleef ik tegen dezelfde dingen aanlopen die ik met een uurtje groepsles per week niet opgelost kreeg. Zo reageert Mirabella op de rechterhand heel slecht op je binnenbeen. Met een eigen paard kun je hieraan werken, maar met een manegepaard moet je haar iedere week weer opnieuw aan dat binnenbeen krijgen. Tegen de tijd dat ze dat eens doet, is de halve les al voorbij.

Te weinig naar buiten

Een andere reden waarom ik eigenlijk al een tijd niet meer echt achter het ‘bij een manege rijden’ sta, is het welzijn van de paarden. Hiermee wil ik maneges niet over een kam scheren: er zijn ongetwijfeld maneges waar de paarden het heel goed hebben. Er zijn er echter ook een hoop die op paardenwelzijn behoorlijk achterlopen. Hier in de buurt zijn niet echt maneges waar de paarden genoeg buiten komen, voor zover ik weet, waar de lessen ook nog goed zijn. Niet dat de paarden het slecht hebben, hoor. Ik wil de manege waar ik reed dan ook zeker niet in een slecht daglicht zetten. Ik vind het zelf echter erg belangrijk dat paarden zoveel mogelijk buiten komen en dat liet op deze manege te wensen over. Ze kwamen wel buiten, maar in mijn ogen veel te weinig. Voor mij stak het dan ook al wel een tijdje om hier te rijden: het voelde toch alsnog ik deze achterhaalde manier van paarden houden in stand hield door op deze manege te rijden. Ik snap dat veel maneges simpelweg niet de ruimte hebben om alle manegepaarden veel naar buiten te doen, maar ik denk dat je je als manegehouder dan af moet vragen of deze locatie wel geschikt is voor een manege, en of je niet te veel paarden hebt.

Ambitie

Nee, ik heb geen sportambities of iets dergelijks, maar het lijkt me op zich wel leuk om nog eens wat proefjes met Zoë te rijden of mee te doen aan een springwedstrijd of een cross. Deze dingen leer je niet op de manege. Wij in ieder geval niet. Er was bij ons wel springles, maar dan moest je twee keer per week rijden en daar heb ik de tijd niet voor. Althans, niet om op een vast tijdstip te rijden, aangezien je daar toch wel omheen moet plannen (en Mirabella is al bezet in de springles…) Als ik daar ook meer geld aan uit moet geven investeer ik liever in instructie die mij echt kan laten groeien met Zoë samen.

Privéles

Ik ben wel van mening dat paardrijden zonder les niet verstandig is. Het is dan ook wel de bedoeling om deze groepslessen te vervangen door privé les met Zoë. Als Zoë dichterbij had gestaan had ik haar misschien nog wel meegenomen naar de manege, maar dat is nu gewoon echt niet te doen. De bedoeling is nu dus om les te hebben bij ons op stal. Cis heeft met Zoë altijd les gehad van een vaste instructrice, en ik wil haar ook vragen om mij les te geven.

Rijd jij nog op een manege? Zo niet, ben je er nooit begonnen of waarom ben je gestopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *