Wat doe ik met Zoë oudejaarsavond?

Categorieën Geen categorie

Oudejaarsavond is voor dieren vaak een ellende. De katten van mijn ouders zaten meestal in de kleinste hoekjes van het huis verstopt, maar een paard kan dat niet zomaar. Als het om een paard gaat heb je denk ik met name twee opties: binnen of buiten? Vandaag vertel ik wat ik, of ja, onze stalhouder, dit jaar met Zoë doet en wat we andere jaren met Zoë gedaan hebben tijdens oud & nieuw.

Dit jaar staat Zoë in ieder geval binnen. De paarden gaan normaal rond 16:00 naar binnen in deze tijd van het jaar, maar op oudejaarsdag zullen ze waarschijnlijk eerder naar binnen gaan. Ik hoop, maar dat weet ik niet zeker, dat ze op stal iets van hard geluid aan zetten waardoor ze de knallen minder goed horen. Ik weet namelijk dat Zoë het helemaal niks vind om allerlei rare geluiden te horen, maar deze niet te kunnen plaatsen.

Vorig jaar weet ik niet precies waar Zoë met oud en nieuw stond, al was dit ongetwijfeld buiten want een stal had ze toen niet. Eigenlijk heeft Zoë best veel jaren buiten gestaan met oud en nieuw. Ik vind dat zelf ook niet per se een vervelend idee. Als ze dan ergens van schrikt kan ze tenminste een sprintje trekken. Of ja, dat kon in de wei waar ze twee jaar geleden stond. In een stal kan ze geen kant op, wat bij haar denk ik eerder voor paniek zou zorgen. Twee jaar geleden stond ze in ieder geval gewoon buiten met een schuilstal. Ik vierde dat jaar oud & nieuw met Cis, die vlakbij Zoë’s wei woonde, dus we zijn regelmatig gaan kijken of alles nog goed was. Nadeel van deze wei was wel dat hij aan de weg lag, terwijl de paddocks waar Zoë nu staat niet te bereiken zijn voor buitenstaanders. Dat resulteerde erin dat een paar jongens op de parkeerplaats voor de wei een soort van vuurwerk aan het afsteken waren dat meer knalde dan dat het mooi was. Daar schrokken ze toen wel even van, maar verder is Zoë redelijk vuurwerkproef. Wij rijden ook gewoon in de dagen rondom oud & nieuw, alleen niet op oudejaarsdag als er dan al veel afgestoken wordt.

Jaren geleden stond Zoë in de winter nog wel eens bij de manege omdat dat makkelijker was dan de wei. Daar staan de paarden ook allemaal binnen en wordt er in ieder geval harde muziek gedraaid.

Waar staat jouw paard met oud & nieuw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *