Wel of geen regendeken?

Categorieën Persoonlijk

Rond deze tijd van het jaar is het altijd moeilijk als het om dekens gaat. De een scheert zijn paard, de ander niet, maar er staan hoe dan ook veel paarden met deken. Ieder paard is anders, dus waar het ene paard wel behoefte heeft aan een deken, heeft het andere dat niet. Ik kan jullie dan ook niet vertellen of je al wel of nog niet een deken op moet gooien bij je paard. Wat ik wel kan vertellen is waarom ik erover heb gekozen dit bij Zoë wel te doen.

Ook voor mij was het best wel twijfelen. Zoë is namelijk een paard dat het eerder te warm heeft dan te koud. Daar stond echter wel tegenover dat ze niet helemaal super in haar vel zat. Ze moet nog steeds wel wennen op haar nieuwe stal en we waren de afgelopen weken ook nog erg aan het proberen bij welke paarden ze in de paddock kon. Dit resulteerde er wel eens in dat ze niet heel veel kon eten. Voor een paard dat geen deken op heeft, is ruwvoer heel belangrijk omdat dat ze helpt om zich warm te houden. Nou was het de afgelopen weken op zich niet super koud, maar het heeft wel veel geregend en gewaaid. Daardoor twijfelde ik heel erg: het was niet koud, maar als ze de hele dag nat stond te regenen… Daar was het wel te koud voor. Dit, en haar kwakkelende gezondheid, hebben mij ervoor doen kiezen om haar een regendeken op te doen. Ik woon niet om de hoek bij Zoë’s stal, waardoor het niet te doen is om steeds om en neer te gaan om haar deken op en af te doen, en dekenservice hebben we niet. Als ik dus voor een deken kies, houdt ze die zowel binnen als buiten op. Nu scheelt het dat Zoë echt alleen ’s nachts binnen staat, wanneer het toch al een stuk kouder is. Dan kan het dus geen kwaad dat ze ’s nachts ook een deken op heeft.

Inmiddels hebben bij ons op stal de meeste paarden wel een regendeken op, maar ik was wel een van de eerste. Als Zoë gewoon helemaal goed in haar vel had gezeten (wat inmiddels wel zo is!), dan had ik er misschien wel voor gekozen haar deken er later op te gooien. Ik wilde nu echter absoluut niet dat ze het koud kreeg en ook niet dat ze te veel energie moest gebruiken om zich warm te houden. Overigens heeft ze het ook eigenlijk geen moment dat ik er was écht warm gehad. Afgelopen weekend twijfelde ik wel even om hem af te doen, omdat het zondag best lekker was, maar maandag moest ze hem echt wel op.

Ondertussen zijn er, zoals ik op Bokt lees, ook paarden die al onder 50 of 100 gram staan omdat ze het te koud hadden onder een regendeken. Dat laat wel zien dat alle paarden anders zijn. Ik heb Zoë’s 100 grams deken inmiddels ook al in m’n auto liggen, maar volgens mij heb ik die voorlopig nog niet nodig. Het plan is om Zoë van de winter gewoon door te rijden, waardoor het fijn zou zijn als ze niet te dik in haar vacht komt. Dit kun je met dekens echter helaas niet beïnvloeden: paarden maken wintervacht aan op basis van lichturen. Ik ben wel benieuwd of Zoë dit jaar minder vacht aan maakt omdat ze nu ’s nachts op stal staat. Komende week wordt het weer als het goed is beter, maar alsnog wordt het ’s nachts zo koud dat ik haar deken toch echt op laat.

Onder wat voor deken heb jij je paard nu staan? Of helemaal geen deken?

Liefs,
Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *