Welke dekens heeft Zoë?

Categorieën Informatief


Dekens blijven toch altijd een beetje lastig, zeker als je voor het eerst een paard hebt. Sommige mensen kiezen ervoor om geen dekens te gebruiken, anderen kunnen niet zonder. Het leek me wel interessant om eens op een rijtje te zetten welke dekens Zoë heeft. Hiermee wil ik niet zeggen dat, mocht je voor het eerst een paard hebben, je al deze dekens nodig hebt of dat je met deze dekens genoeg hebt. Welke dekens je nodig hebt is erg afhankelijk van je paard, hoe het paard gehouden wordt en de faciliteiten op je stal. Benieuwd welke dekens Zoë heeft?

Ik heb geluk dat Zoë het meerendeel van de dekens al had, waardoor ik er minder over na hoefde te denken. Wel heb ik sommige dekens alsnog erbij gekocht. Zoë heeft ook nog wel meer dekens dan wat ik hier benoem, maar die liggen niet op stal. Ik neem in deze post zowel de winter- als de zomerdekens mee.

Global 200 grams winterdeken

Zoë heeft 1 winterdeken van 200g, die afkomstig is van het Tentenkamp bij Hyporama in Rotterdam (goeie ouwe tijd…) Deze deken heeft ze de laatste weken veel op gehad. Ik doe het meestal een beetje op gevoel en heb geen vaste temperaturen die ik aanhoud voor dekens, maar meestal krijgt ze deze op als het overdag tussen de 7 en 2 graden is, ruw geschat. Vorig jaar, toen ze nog 24/7 buiten stond, heeft ze het meerendeel van de winter onder deze deken gestaan. Nu staat ze natuurlijk ’s nachts binnen en voldoet een dunnere deken vaak wel.

Nika Horseproducts 100 grams winterdeken

Zoë heeft ook 1 100g winterdeken. Die heeft ze tot nu toe deze winter het meest op gehad. Ik heb hem gekocht met het idee dat ze een overbrugging nodig had tussen haar regendeken en 200g deken, maar uiteindelijk heeft ze deze meer op gehad. Tijdens de vrieskou die we nu hebben gehad, heeft Zoë deze samen met haar 200g deken op gehad. 100 gram heeft ze over het algemeen op tussen de 7 en de 13 graden ongeveer.

Nika Horseproducts 0 grams regendeken

Zoë heeft ook een regendeken, wat ik zelf wel een hele fijne deken vind om te hebben. Voor Zoë heb ik ervoor gekozen om haar dekens op te doen omdat ik geen teddybeertje wil dat zeiknat is van het zweet, maar ook als je geen dekens gebruikt kan een regendeken nog wel van pas komen als het echt guur is (maar deze kan ook de haren van je paard plat drukken waardoor ze zichzelf minder goed warm kunnen houden, dus niet per se aan te raden). Zoë heeft deze deken op als het ongeveer tussen de 13 en 20 graden is, waarbij boven de 15 ongeveer alleen als het regent of er een koude wind staat.

Eskadron en Amigo zweetdekens

Zoë heeft twee zweetdekens, wat ik altijd wel erg prettig vind. Bij ons op stal drogen ze namelijk niet super goed, dus dan is het handig om een reserve te hebben. Zoë had al een zweetdeken van Eskadron Nici die ik nog steeds gebruik, maar daarnaast heb ik ook nog een Amigo Jersey erbij gekocht. Wat betreft het afvoeren van zweet geef ik daar de voorkeur aan, maar die van Eskadron ziet er wel leuker uit.

QHP Waterdichte uitrijdeken

Voor als het regent of sneeuwt heb ik een waterdichte uitrijdeken voor tijdens het rijden. Ik probeer Zoë zo min mogelijk met uitrijdeken te rijden, omdat ze als we echt trainen dusdanig zweet dat ze haar warmte niet kwijt kan. Als ik alleen rijd, zijn de trainingen echter vaak minder intensief waardoor ik het wel een fijn idee vind om haar warm te houden met een uitrijdeken.

Equitheme fleece uitrijdeken

Zoë heeft een fleece uitrijdeken voor als we gaan rijden en het wel koud is, maar droog. Voor mijn gevoel kan ze hiermee haar warmte net iets beter kwijt dan met de waterdichte (er zit ook een gat in, misschien komt het daardoor).

Reflecterende waterdichte uitrijdeken

Voor toen we nog wel eens in het donker met Zoë naar de manege of club reden heeft ze een reflecterende uitrijdeken. En dan niet zo een met twee streepjes, maar een feloranje. Op zich praktisch, alleen zit er ook een borststuk voor, wat ik altijd irritant vond met rijden (vandaag dat ik een nieuwe waterdichte uitrijdeken gekocht heb). Tegenwoordig rijd ik nooit meer in het donker op straat, dus deze ligt dan ook niet op stal en gebruik ik nooit.

HKM vliegenuitrijdeken

Zoë wordt in de zomer vaak helemaal gek van de beesten. Met haar buitenrijden zonder vliegen uitrijdeken is dan ook niet fijn, want ze loopt steeds met haar hoofd te schudden en te doen. Hiervoor hebben we een prachtig zebra exemplaar. Hoe vaak ik ‘kijk een zebra!’ al wel niet gehoord heb op buitenrit… Verder is het overigens wel een prima ding.

Vliegendeken

Ik zeg hier wel dat ze een vliegendeken heeft, maar die van vorige zomer heb ik weggegooid. Er ligt wel een eczeemdeken klaar, maar dat vind ik maar onhandig (en, toegegeven, lelijk), dus ik denk dat ik nog wel een andere vliegendeken ga kopen, maar dit is voor Zoë in ieder geval ook een must have.

Zoals je ziet, een hoop dekens. Toch staat Zoë zonder deken zodra het kan. Tussen de winter- en vliegendekens door hoop ik haar nog een paar weken zonder deken te kunnen laten staan, maar we zullen zien wat dit jaar brengt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *