Welke maatregelen nemen wij tegen vrieskou?

Categorieën Persoonlijk

Zoals jullie ongetwijfeld allemaal wel ondervonden hebben, is het deze week behoorlijk koud! ’s Nachts daalt de temperatuur tot ver onder het vriespunt, en overdag komt ie daar nauwelijks boven uit. Nou ben ik sowieso al niet zo’n fan van kou (behalve als er sneeuw ligt en we kunnen schaatsen), maar met een paard is het al helemaal onhandig. Gelukkig heb ik wel het voordeel dat Zoë nu op een pensionstal staat, en dat is dus niet – in tegenstelling tot een paar jaar geleden – zelf nog moet dealen met een bevroren waterpomp, en de hele dag door voor ruwvoer hoef te voeren. Toch moeten er ook op stal wel wat aanpassingen gedaan worden met dit weer. Vandaag vertel ik wat er bij ons op stal anders is met dit weer.

Waterkuipen

Gelukkig gaan de paarden bij ons gewoon net zo lang naar buiten met dit weer. In de paddocks hebben de paarden normaal gesproken automatische drinkbakken, maar helaas bevriezen deze (ondanks dat ze diep ingegraven zijn) bij een beetje vorst al. In alle paddocks staan daarom nu speciekuipen zodat de paarden toch water hebben. Ideaal is het voor niemand, want ze moeten steeds gevuld worden, ze bevriezen als nog en die clowns van ons spelen er ook graag mee door ze om te gooien, maar ze hebben in ieder geval wel gewoon water buiten.

Dikke dekens

Deze week staat Zoë voor het eerst onder 300 gram. Tot nu toe zijn 100 en 200 gram dekens genoeg geweest, maar momenteel heeft ze allebei haar winterdekens op, en dat mag ze bij deze temperaturen ook prima hebben. Te warm heeft ze het er in ieder geval niet onder.

Vakantie

Onze bak is voor dat het ging vriezen gesleept en de bovenlaag is vrij los, maar toch heeft Zoë momenteel even drie dagen vrij. Ik ben absoluut geen mooi weer ruiter, maar met deze kou gaat de lol er wel een beetje vanaf, gezien ik deze dagen alleen ’s avonds kan rijden (en het dan al zo’n -2 graden is). Ik doe hard mijn best om Zoë 4-5 keer per week te trainen (soms 6), maar deze week vond ik toch even een uitzondering.

In de schuur

Onze paarden staan ’s nachts binnen, al is het daar nu ook niet al te warm. Om die reden worden overdag de waterleidingen afgesloten zodat deze niet kunnen bevriezen. Dit zorgt dan wel weer voor een ijsbaan bij de zadelkasten door water dat uit de slangen druppelt, maar je kunt niet alles hebben 😂 De deuren van de schuur worden dicht gehouden om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Zoë heeft me alweer verbaast door relatief rustig alleen binnen te staan met de deuren dicht. Nadeel is wel dat de waterleiding van het toilet ook bevroren is 😅

Al met al mag het van mij snel donderdag zijn zodat we weer aan het werk kunnen zonder dat mijn vingers eraf vriezen! Welke maatregelen nemen jullie met deze kou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *